Borówka amerykańska – adekwatności zdrowotne i przepisy na zdrowe posiłki

cefarm24.pl 4 godzin temu

Borówka amerykańska jest rośliną, której owoce są cenione zarówno za walory smakowe, jak i szereg adekwatności prozdrowotnych. Jest bogata m.in. w antyoksydanty, błonnik oraz witaminy i minerały, przez co ma dobroczynny wpływ na nasz układ pokarmowy, immunologiczny oraz na układ krążenia. Wykazuje również działanie antybakteryjne oraz poprawia pamięć i koncentrację.

Borówka amerykańska, znana również jako borówka wysoka, to niezwykle wartościowy owoc, z którego można przygotować smaczne potrawy, poza tym doskonale nadaje się do spożywania na surowo. Ze względu na bardzo dobry smak borówka chętnie jest spożywana zarówno przez dorosłych, jak i przez dzieci. Korzyści zdrowotne związane z jedzeniem borówki amerykańskiej wynikają m.in. z jej niezwykle bogatego składu odżywczego. Jednym ze sposobów na przechowywanie borówek przy jednoczesnym zachowaniu ich smaku i wartości odżywczych jest mrożenie, za pomocą którego można z nich przygotowywać pyszne dania nie tylko latem, bezpośrednio po zbiorach, ale również zimą. Jak wygląda borówka amerykańska i jakie wartości odżywcze posiadają owoce borówki? Na co pomaga borówka amerykańska i jak można ją wykorzystać w kuchni? Czy każdy może spożywać borówkę? Więcej informacji na temat borówki wysokiej znajdziesz w naszym artykule!

Spis treści

  • Borówka amerykańska – charakterystyka
  • Wartości odżywcze borówki amerykańskiej
  • Właściwości zdrowotne borówki amerykańskiej
  • Borówka amerykańska – na co pomaga?
  • Zastosowanie borówki wysokiej w kuchni – przepisy na zdrowe posiłki
  • Czy każdy może spożywać owoce borówki amerykańskiej?

Borówka amerykańska – charakterystyka

Produkty wspomagające w stosowaniu diety

Sprawdź produkty wspomagające stosowanie diety:
Odchudzanie i oczyszczanie
Preparaty wapnia

Borówka amerykańska, inaczej borówka wysoka (łac. Vaccinium corymbosum), nazywana również niebieską jagodą, to dorastający do wysokości 2-3 m krzew owocowy z rodziny wrzosowatych (Ericaceae), który charakteryzuje się wysoką odpornością na mróz – rośliny są w stanie przetrwać choćby temperaturę do -25 stopni Celsjusza. Niższe temperatury mogą doprowadzić do uszkodzeń jednorocznych pędów, z kolei wiosenne przymrozki mogą uszkadzać pąki, kwiaty oraz młode zawiązki owoców. Pędy borówki amerykańskiej są silnie rozgałęzione, natomiast liście są skórzaste, eliptyczne i ciemnozielone. Kwiaty rośliny są zebrane w grona i są koloru białego lub kremowego, rzadziej różowego. Owocem borówki amerykańskiej jest jagoda barwy niebieskiej o średnicy do 2,5 cm. Owoce borówki wysokiej są zaliczane do najsmaczniejszych w naszym klimacie, charakteryzując się znakomitym smakiem i aromatem. Borówka wysoka posiada dobrze rozwinięty system korzeniowy. Owocuje corocznie, a prawidłowo pielęgnowane krzewy borówki mogą dobrze plonować przez ponad 20 lat.

W aptece internetowej znajdziesz preparaty zawierające w składzie borówkę, które przedstawiamy poniżej:

+
  • EkaMedica Borówka amerykańska 500 ml 25,85 PLN Sprawdź
  • Sylveco dla dzieci 3+ pianka do rąk – borówka 290 ml 14,99 PLN Sprawdź
  • Doppel herz aktiv luteina premium x 60 kaps 52,65 PLN Sprawdź

Wartości odżywcze borówki amerykańskiej

Borówka amerykańska charakteryzuje się wysoką wartością odżywczą, ponieważ jest bogata w niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu składniki odżywcze, witaminy i minerały. Na szczególną uwagę zasługują obecne w owocach borówki wysokiej witaminy, w tym przede wszystkim:

  • witamina A,
  • witamina B1,
  • witamina B2,
  • witamina B6,
  • niacyna,
  • witamina E,
  • kwas foliowy.

W owocach borówki jest też obecny kwas jabłkowy, kwas cytrynowy oraz kwas chlorogenowy. Borówka wysoka zawiera również cenne dla zdrowia minerały takie jak wapń, potas, sód, żelazo, magnez, miedź, mangan, selen oraz cynk. Na uwagę zasługują również zawarte w owocach borówki amerykańskiej białka, tłuszcze, węglowodany oraz błonnik. Borówka amerykańska zawiera także beta-karoten oraz foliany. W owocach borówki znajduje się również luteina oraz zeaksantyna i polifenole, do których zalicza się proantocyjanidyny. Borówka amerykańska charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym, przez co mogą ją też spożywać pacjenci z cukrzycą oraz insulinoopornością.

Właściwości zdrowotne borówki amerykańskiej

Owoce borówki amerykańskiej są cenione za szereg adekwatności prozdrowotnych. Do najważniejszych adekwatności borówki amerykańskiej zalicza się wzmacnianie odporności, co jest związane m.in. z wysoką zawartością witaminy C. Spożywanie owoców borówki amerykańskiej ma również korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy, zmniejszając ryzyko wystąpienia chorób związanych z układem krążenia, np. miażdżycy, oraz obniżając poziom cholesterolu we krwi. Borówka zapobiega również marskości wątroby, hamując rozwój wirusowego zapalenia wątroby typu C. Znane jest także działanie ochronne owoców borówki na komórki wątroby. Spożywanie borówki amerykańskiej ma też korzystny wpływ na stan skóry, włosów i paznokci, poza tym zawarte w owocach związki wspierają pracę nerek, działając odkażająco na drogi moczowe.

Borówka amerykańska jest też polecana kobietom w ciąży ze względu na zawarty w owocach błonnik, który wspiera prawidłową pracę jelit oraz zapobiega wystąpieniu zaparć. Zawarte w owocach borówki amerykańskiej foliany wpływają też korzystnie na układ nerwowy rozwijającego się dziecka oraz wzmacniają odporność organizmu. Borówki są owocami o niskiej kaloryczności, co pozwala utrzymać przyszłym mamom adekwatną masę ciała.

Borówka amerykańska – na co pomaga?

Regularne spożywanie owoców borówki amerykańskiej wiąże się z wieloma korzyściami dla naszego organizmu. Możemy do nich zaliczyć m.in.:

  • zapobieganie infekcjom układu oddechowego oraz moczowego,
  • wsparcie przy stabilizacji poziomu glukozy we krwi,
  • korzystny wpływ na pamięć i koncentrację oraz ograniczenie ryzyka pojawienia się chorób neurodegeneracyjnych,
  • poprawę wrażliwości tkanek na działanie insuliny,
  • obniżenie ciśnienia tętniczego krwi,
  • zwalczanie wolnych rodników, których nadmiar przyczynia się do wystąpienia szkodliwego dla zdrowia stresu oksydacyjnego,
  • wzmacnianie naczyń krwionośnych oka i zmniejszanie ich przepuszczalności, a także poprawę mikrokrążenia i ochronę wzroku.

Na uwagę zasługują również produkty zawierające wyciągi z borówki wysokiej, które znalazły zastosowanie w kosmetyce. Stanowią one m.in. cenny składnik preparatów, które charakteryzują się adekwatnościami przeciwstarzeniowymi i nawilżającymi. Wyciągi z borówki wysokiej stanowią też istotny składnik suplementów diety, do których zalicza się m.in. soki z borówek, które warto dołączyć do swojej diety.

Zastosowanie borówki wysokiej w kuchni – przepisy na zdrowe posiłki

Wszechstronne zastosowanie borówki wysokiej sprawia, iż bez problemu może zostać włączona do jadłospisu. Owoce borówki amerykańskiej można spożywać zarówno na surowo, jak i dodawać do ciast, deserów, twarogów, płatków śniadaniowych czy smoothie. Z borówki amerykańskiej przygotowuje się również jogurty i koktajle, a także pyszne soki, dżemy i kompoty. Borówki idealnie też pasują do galaretek, muffinek oraz pierogów, poza tym będą doskonałym dodatkiem do naleśników, sałatek oraz deserów z kremami czy owsianki.

Popularnością cieszą się również lody borówkowe, których przygotowanie jest niezwykle proste. Do ich przygotowania potrzeba ok. 300 g świeżych owoców borówki, śmietanę 30% oraz cukier. Po dokładnym umyciu borówek wystarczy je umieścić w misce i zmiksować przy użyciu blendera. Następnie w osobnej misce należy ubić mikserem śmietanę, stopniowo dodając do niej po 1 łyżce cukru, który powinien się całkowicie rozpuścić. Kolejnym krokiem jest dodanie zmiksowanej śmietany do jagód i dokładne wymieszanie całości. Następnie całość należy umieścić w pojemniku z zamknięciem w zamrażalniku.

Czy każdy może spożywać owoce borówki amerykańskiej?

Chociaż borówka amerykańska jest rośliną o cennych adekwatnościach zdrowotnych, posiada również przeciwwskazania do spożywania. Owoców borówki wysokiej nie powinny spożywać m.in. osoby z nietolerancją fruktozy oraz osoby z nadmiarem potasu w organizmie. Spożywanie borówki amerykańskiej powinny skonsultować z lekarzem również osoby mające alergię na salicylany lub fruktozę. Borówki mogą poza tym wchodzić w interakcje z lekami przeciwzakrzepowymi oraz niektórymi lekami psychotropowymi i niesteroidowymi lekami przeciwzapalnymi (NLPZ), stąd też osoby przyjmujące wymienione wcześniej leki również nie powinny jeść owoców borówki.

Spożywanie borówki wysokiej dla większości osób jest bezpieczne, jednak spożywana w nadmiarze u części osób może wywoływać skutki uboczne. Do najczęstszych skutków ubocznych związanych ze spożywaną w nadmiarze borówką zalicza się problemy żołądkowe, w tym bóle brzucha, nudności, zaparcia oraz biegunki. Niekiedy, choć zdarza się to bardzo rzadko, spożywanie borówek może wywołać reakcję alergiczną w postaci wysypki, duszności, bólu głowy czy kataru.

Idź do oryginalnego materiału