Biomasa z zielonych bananów: korzyści i sposób jej przygotowania

krokdozdrowia.com 1 rok temu
Zdjęcie: Biomasa z zielonych bananów: korzyści i sposób jej przygotowania


Biomasa z zielonych bananów to preparat, który zawiera dużą ilość skrobi opornej, substancji szczególnie korzystnej dla mikrobioty jelitowej.

W rzeczywistości regularne włączanie tego produktu do diety może przyczynić się do poprawy niektórych parametrów związanych ze zdrowiem, takich jak funkcjonowanie metabolizmu. W ten sposób można zapobiegać cukrzycy i innym rodzajom złożonych patologii.

Zanim zaczniemy, warto przypomnieć, iż aby czerpać korzyści z zielonej biomasy bananowej, należy ją spożywać codziennie. W ten sposób możliwe jest zaspokojenie dziennego zapotrzebowania na błonnik, które wynosi około 25 gramów, biorąc pod uwagę zarówno rozpuszczalną, jak i nierozpuszczalną postać.

Jednocześnie biomasa z zielonych bananów jest tak wszechstronna na poziomie kulinarnym, iż można z niej zrobić między innymi zupy, ciasta a choćby chleb.

Jakie korzyści daje biomasa z zielonych bananów

Spożywanie biomasy z zielonych bananów może przynieść szereg pozytywnych skutków dla naszego zdrowia. Przede wszystkim wspomaga odchudzanie. Wynika to ze sposobu, w jaki pobudza uczucie sytości. Według badań opublikowanych w czasopiśmie Nutrition Reviews, wystarczające spożycie błonnika pomaga zmniejszyć apetyt, co może zmniejszyć nieodpartą chęć jedzenia.

Spożycie biomasy z zielonych bananów ma zwiększać uczucie sytości.

Jednocześnie sam błonnik może zwiększać objętość bolusa kałowego, powodując tym samym większą stymulację mechanoreceptorów przewodu pokarmowego. W efekcie ruchy perystaltyczne stają się coraz bardziej intensywne, co ułatwia przemieszczanie się pokarmu przez jelita. W rezultacie zmniejszają się zaparcia, zgodnie z badaniem opublikowanym w BMJ.

Istnieją choćby spekulacje, iż biomasa z zielonych bananów może wpływać na profil lipidowy organizmu. Ma zmniejszać wchłanianie cholesterolu w jelitach. Ponieważ ten związek może być syntetyzowany endogennie, homeostaza zapewni, iż wartości pozostaną mniej więcej w zakresie określonym przez czynniki genetyczne.

Błonnik może mieć decydujące znaczenie w modulowaniu wprowadzania cukrów do krwioobiegu. Istnieją dowody na to, iż jego spożycie w wystarczających ilościach zmniejsza częstość występowania cukrzycy typu 2 i innych patologii metabolicznych. Trzustka będzie mniej cierpieć, próbując zrekompensować brak równowagi w kontroli glukozy, co spowoduje zmniejszenie wewnętrznego stanu zapalnego.

Dowiedz się więcej: Co stanie się z twoim ciałem, jeżeli zaczniesz jeść dwa banany dziennie

Biomasa z zielonych bananów – prosty przepis

  1. Umieść 5 zielonych bananów w szybkowarze na około 30 minut.
  2. Gdy będą ugotowane, zdejmij skórkę i zmiel je w blenderze, aż powstanie pasta. Może być konieczne dodanie około 10 mililitrów wody na każdego banana, aby uzyskać optymalną konsystencję.
  3. Po uzyskaniu gładkiej mieszanki rozłóż po 10 łyżek do pojemników i wstaw do lodówki.
  4. Gdy ostygnie, można ją spożywać i wykorzystywać do przepisów.

Biomasa z zielonego banana bez większych problemów wytrzyma w lodówce co najmniej 5 dni. jeżeli chcesz zachować ją dłużej, możesz ją zamrozić. W ten sposób przedłużasz okres przechowywania do 3 miesięcy.

Wartość odżywcza biomasy bananaowej

Biomasa z zielonych bananów dostarcza niezbędnych składników odżywczych dla organizmu.

Ten przepis na biomasę z zielonych bananów dostarcza około 65 kalorii na 100 gramów (4 uncje) produktu. 14,2 grama będzie pochodzić z węglowodanów, podczas gdy tylko 1,3 grama będzie pochodzić z białka. Jednak zawartość błonnika jest wysoka i wynosi aż 8,7 grama na 100 gramów produktu.

Jakby tego było mało, biomasa zawiera dużą ilość niezbędnych mikroelementów. Przede wszystkim należy wymienić fosfor, magnez i potas. Zawiera również ważne przeciwutleniacze, które pomagają neutralizować powstawanie wolnych rodników, utrzymując równowagę oksydacyjną.

Możesz być także zainteresowany: Bananowy koktajl z masłem orzechowym — energetyczna delicja

Zrób biomasę z zielonych bananów, aby poprawić swoje zdrowie

Jak widzieliśmy, pyszna biomasa z zielonych bananów jest bardzo łatwa w przygotowaniu. Poprawia funkcjonowanie przewodu pokarmowego i w konsekwencji stan zdrowia w perspektywie średnioterminowej.

To idealny preparat zwiększający obecność błonnika w diecie, ważnego elementu zapewniającego zagęszczenie i różnorodność bakterii bytujących w przewodzie pokarmowym. Jak wiadomo dobry stan mikrobioty pomaga zapobiegać rozwojowi niektórych patologii.

Na koniec pamiętaj, iż oprócz błonnika konieczne jest zapewnienie odpowiedniej ilości wody każdego dnia. Dzięki niej niestrawne węglowodany pęcznieją i znacznie lepiej spełniają swoje funkcje. Podobnie płyn będzie smarował bolus kałowy, ułatwiając przejście przez przewód pokarmowy i zapobiegając zaparciom. Spowoduje to również wypełnienie żołądka, co zmniejszy apetyt.

Czerwone banany: jakie są ich zalety?
W poniższym artykule poznamy niektóre cechy i zalety czerwonych bananów, oryginalnego owocu, który Cię zaskoczy. Przeczytaj więcej »
Idź do oryginalnego materiału