Pyszne bezy z kawałkami czekolady. Beza o wadze 23 g ma 2 wymienniki, w tym 1,7 WW i 0,3 WBT. 100g ma 410 kcal.
Bezy czekoladowe
Drukuj
Składniki
- 1 łyżeczka winnego kamienia (tartarus)
- 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
- 1 łyżka kakao
- 100 g czekolady 70%, drobno posiekanej
- 220 g białek
- 300 g cukru pudru lub drobnego do wypieków
- 1 łyżeczka octu winnego z białego wina
- kakao do posypania
- bita śmietana do podania
- połówka cytryny do posmarowania
Przygotowanie
- Rozgrzej piekarnik do 130°C z termoobiegiem. Dwie blachy wyłóż papierem do pieczenia.
- Do niedużej miseczki wsyp kamień winny, mąkę kukurydzianą, wymieszaj. Osobno wsyp kakao i posiekaną czekoladę.
- Wnętrze miski, w której będziesz ubijać białka, natrzyj połówką cytryny, żeby pozbyć się tłustego nalotu. Następnie wlej do niej białka i ubijaj je mikserem do czasu, gdy zrobią się puszyste i zaczną być sztywne. Wówczas zwiększ obroty do średnio dużych, stopniowo dodawaj cukier i ubijaj, aż masa zrobi się bardzo lśniąca i sztywna. Dodaj kamień winny i mąkę kukurydzianą oraz wlej ocet winny. Miksuj jeszcze przez pół minuty. Następnie wsyp kakao i czekoladę i wmieszaj je do masy łyżką. Następnie na przygotowane blachy nałóż łyżką porcje bezowej masy.
- Piecz bezy przez 1 godzinę lub do czasu, gdy spody zrobią się zupełnie sztywne. Wówczas wyłącz piekarnik, ale bezy pozostaw w środku do wystygnięcia (drzwiczki zostaw uchylone). Wystudzone bezy posyp kakao. Możesz podawać ze świeżo ubitą śmietaną.
- Obliczenia wymienników nie obejmują bitej śmietany.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 410 kcal Białka: 7.6 g Tłuszcze: 9.7 g Cukry: 73.0 g Wymienniki: 8.5 WW: 7.3 WBT: 1.2
3.5.3251
Przepis zaczerpnięty z książki WHAT KATIE ATE Prosta kuchnia w dobrym stylu.
Smacznego