Babcia zawsze podawała mi go na przeziębienie. Piję przez całą jesień i nie choruję

top.pl 2 miesięcy temu
Zdjęcie: /© Panthermedia


Syrop z czosnku to naturalny sposób na wzmocnienie odporności, który od lat stosowany jest w medycynie ludowej. Dzięki swoim adekwatnościom antybakteryjnym, przeciwzapalnym i wzmacniającym, pomaga nie tylko w leczeniu przeziębień, ale także zapobiega chorobom. Poznaj wyjątkowy przepis mojej babci na syrop z czosnku i sprawdź, dlaczego warto sięgać po niego szczególnie jesienią.

Współczesne badania przeprowadzone m.in. przez naukowców z Uniwersytetu Południowo-Wschodniego i Uniwersytetu Xizang Minzu w Chinach, potwierdzają to, co nasze babcie wiedziały od wieków. Wynika z nich, że regularne spożywanie czosnku może zmniejszać ryzyko zachorowania na przeziębienie choćby o 63%. Spożywając go, chorujemy krócej, a objawy przeziębienia są łagodniejsze. Czosnek wykazuje także adekwatności obniżające ciśnienie krwi oraz poziom cholesterolu, dodatkowo wspierając zdrowie serca.

Właściwości syropu z czosnku

Syrop z czosnku od wieków jest uznawany za jeden z najskuteczniejszych naturalnych leków na przeziębienia i grypę. Nie bez powodu czosnek nazywany jest naturalnym antybiotykiem. Jego głównym składnikiem odpowiedzialnym za lecznicze działanie jest allicyna - substancja, która aktywuje się, gdy go rozgnieciemy lub posiekamy. Allicyna ma silne adekwatności antybakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze, dlatego jest skutecznym środkiem w walce z infekcjami.

Zobacz również: Gotuję tę zupę całą zimę, a moja rodzina nie choruje. Działa lepiej, niż syrop z cebuli

Warto również wiedzieć, iż czosnek zawiera witaminy, minerały i antyoksydanty, które wspierają nasz układ odpornościowy. Wśród najważniejszych substancji znajdziemy witaminy z grupy B, witaminę C, selen, magnez, a także flawonoidy, które chronią komórki przed stresem oksydacyjnym. Dzięki adekwatnościom antybakteryjnym i przeciwwirusowym syrop z czosnku skutecznie radzi sobie z drobnoustrojami wywołującymi przeziębienia, kaszel i ból gardła. Rozrzedza śluz, ułatwiając jego wydalanie z organizmu. Łagodzi również stany zapalne w organizmie, przyspieszając powrót do zdrowia.

Przepis na syrop z czosnku

Kiedy dopadały mnie pierwsze objawy przeziębienia, babcia natychmiast przygotowywała swój specyfik. Jej przepis na syrop z czosnku jest niezwykle prosty. Można przygotować go w zaledwie kilka minut.

Składniki:

  • 2 główki czosnku,
  • szklanka letniej wody
  • 100 gramów cukru (lub miodu jako zdrowszej alternatywy)

Przygotowanie:

  1. Obierz ząbki czosnku, pokrój w plastry i rozgnieć nożem. Odstaw na 10 minut, by uwolniła się allicyna.

  2. Przełóż czosnek do słoika, zalej letnią wodą i dodaj cukier lub miód. Dokładnie wymieszaj.

  3. Zakręć słoik i odstaw na 24 godziny.

  4. Po tym czasie przelej syrop przez sitko, aby oddzielić kawałki czosnku. Przechowuj w lodówce.

Dawkowanie: Spożywaj jedną łyżeczkę syropu dwa razy dziennie, aby wzmocnić odporność.

Syrop z miodu, czosnku i cytryny – mocniejsze działanie

Jeśli chcesz wzmocnić działanie syropu z czosnku, warto dodać do niego cytrynę i miód, które również mają adekwatności wzmacniające odporność. Cytryna to naturalne źródło witaminy C, która wspiera produkcję białych krwinek, odpowiedzialnych za walkę z infekcjami. Miód natomiast działa antybakteryjnie, koi podrażnione gardło i dodaje syropowi słodyczy, łagodząc intensywny smak czosnku.

Składniki:

  • 2 główki czosnku,
  • sok z 2 cytryn,
  • 4 łyżki miodu,
  • szklanka przegotowanej, letniej wody.

Przygotowanie:

  1. Obierz czosnek, posiekaj i rozgnieć, odstaw na 10 minut.

  2. Przełóż czosnek do słoika, dodaj sok z cytryny i miód.

  3. Zalej całość letnią wodą i dokładnie wymieszaj.

  4. Słoik odstaw na 24 godziny.

  5. Przecedź syrop przez sitko, przechowuj w lodówce.

Dawkowanie: Spożywaj dwie łyżeczki dziennie.

Aby jeszcze bardziej wzmocnić działanie syropu, możesz dodać do niego imbir - roślinę o silnych adekwatnościach przeciwzapalnych i antyoksydacyjnych. Imbir pobudza krążenie, rozgrzewa organizm i wspomaga walkę z infekcjami, dlatego jest idealnym składnikiem na jesienno-zimowe przeziębienia. Wystarczy, iż zetrzesz go na tarce.

Zobacz też:

Wyglądają jak rydze, ale są niejadalne. W ten sposób je odróżnisz

Uważaj na tego grzyba. Gdy trafi do garnka, całkiem zepsuje smak zupy

Ta herbata to najgorszy wybór. Jest niezdrowa i sprzyja tyciu

Idź do oryginalnego materiału