Przepis: Agrestówka
Jakie działanie ma agrestówka?
Kto nie powinien pić nalewki z agrestu?
Agrest występuje w kilku odmianach, które różnią się kolorem i smakiem owoców oraz ich adekwatnościami. Nie bez znaczenia jest to, której odmiany agrestu używamy do przygotowania agrestówki. Przepis, który polecamy, opiera się na zielonym agreście (Resistenta), dojrzewającym w pierwszej połowie lipca. Ma bardzo smaczne, winno-słodkie owoce, które odpowiadają za charakterystyczny smak nalewki. Dla podniesienia smaku agrestówki warto też dodać do niej laskę wanilii oraz imbir. Imbir zalecany jest również ze względu na korzystne działanie dla zdrowia, m.in. przeciwzapalne, antywirusowe i antybakteryjne.
Moc nalewki z agrestu zależy od proporcji i rodzaju dodanego alkoholu. Można przyrządzić ją na wódce, na spirytusie lub połączyć oba alkohole. O słodkości napoju decyduje smak owoców oraz ilość dodanego cukru lub miodu. Przygotowanie agrestówki nie jest trudne, ale wymaga czasu. Jej smakiem można cieszyć się dopiero po kilku miesiącach. Ale warto poczekać, bo oprócz walorów smakowych, ma też szereg adekwatności zdrowotnych.