W Japonii uważa się, iż wnoszenie w nowy rok jakiegokolwiek starego bagażu z poprzedniego roku niezależnie od tego, czy jest to rzeczywisty bałagan w domu, niezamknięte sprawy osobiste czy szkodliwe myśli, przynosi pecha. Schludność dla Japończyków nie jest zatem kojarzona wyłącznie z funkcjonalnością. Kojarzy się również z duchowością, bezpieczeństwem, zdrowiem i dobrym samopoczuciem.
Porządek w kuchni i porządek w głowie
Lentine Alexix to amerykańska szef kuchni, która nie tylko chce dobrze gotować, ale również dobrze jeść, a do tego, jak sama przyznaje, potrzebuje czystej, zorganizowanej przestrzeni. W tym celu praktykuje oosouji – czyli duże sprzątanie. Sprząta i organizuje kuchnię od góry do dołu, pozbywa się tego, co już jej nie służy, układa to, co przez cały czas ceni i przygotowuje miejsce na kolejny rok kulinarny.
Niezależnie od tego, czy jesteś zmęczony codziennym gotowaniem, czy nie możesz się doczekać rozpoczęcia nowego, zdrowego schematu gotowania w bieżącym, ledwie rozpoczętym roku, czysta, zorganizowana kuchnia jest kluczowym aspektem, który może ci w tym pomóc. Zarezerwuj sobie weekend, aby uporać się z porządnym posprzątaniem kuchni. A oto 5 kroków, które ułatwią ci spełnienie tego obowiązku.
5 sposobów na organizację kuchni