5 faktów zdrowotnych na temat awokado, które znają nieliczni

zdrowie.wprost.pl 2 lat temu
Zdjęcie: Awokado Źródło: Shutterstock


Awokado to ostatnimi czasy dość popularny owoc, który ludzie chętnie wykorzystują w daniach. Okazuje się też, iż ma wiele korzyści zdrowotnych.


Awokado to doskonały pokarm pełen składników odżywczych, których brakuje wielu osobom we współczesnej diecie. Ponieważ jest pyszne i łatwo wkomponować je w przygotowywane dania, warto czerpać z jego korzyści zdrowotnych. A te są imponujące, czemu dowodzi częste określanie tego owocu mianem superfoods.


Fakty zdrowotne na temat owoców awokado
1. Zawierają więcej potasu niż banany


Potas to istotny minerał, który pomaga utrzymać gradienty elektryczne w komórkach organizmu. Badania wykazały, iż wysokie spożycie potasu wiąże się z obniżonym ciśnieniem krwi, które jest głównym czynnikiem ryzyka zawału serca, udaru mózgu i niewydolności nerek.


Niestety, wielu ludzi ma niedobory potasu. Powszechnie znanym źródłem potasu są banany, ale tak samo dobre – a choćby lepsze są owoce awokado. Porcja o wadze 100 gramów zawiera 14% zalecanego dziennego spożycia, w porównaniu do 10% z bananów.


2. Są pełnie błonnika


Awokado jest zwykle bogate w błonnik — około 7% wagowo, co jest bardzo wysoką wartością w porównaniu z większością innych produktów spożywczych. Błonnik to niestrawna materia roślinna, która może przyczynić się do utraty wagi i zmniejszenia skoków cukru we krwi. Jest też silnie związana z niższym ryzykiem wielu chorób. Około 25% błonnika w awokado to błonnik rozpuszczalny – znany z tego, iż odżywia przyjazne bakterie jelitowe, które są bardzo ważne dla optymalnego funkcjonowania organizmu.


3. Mogą chronić twoje oczy


Awokado jest bogate w przeciwutleniacze, w tym luteinę i zeaksantynę. Te składniki odżywcze są bardzo ważne dla zdrowia oczu i zmniejszają ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej i zaćmy – chorób powszechnych u osób starszych. Jedzenie awokado powinno korzystnie wpływać na zdrowie oczu w długotrwałej perspektywie.


4. Mogą pomóc schudnąć


Istnieją pewne dowody na to, iż awokado jest pożywieniem przyjaznym dla utraty wagi. Jest bogate we wspomniany błonnik i dodatkowo ubogie w węglowodany, co czyni je doskonałym pożywieniem również na diecie. W jednym z badań osoby jedzące awokado jako część posiłku miały o 28% mniejsze pragnienie jedzenia w ciągu następnych 5 godzin w porównaniu z osobami, które nie spożywały tego owocu. Włączenie awokado do diety może pomóc naturalnie jeść mniej kalorii i ułatwić przestrzeganie zdrowych nawyków żywieniowych.


5. Zapewniają ogólne zdrowie


Jedno z badań dietetycznych wykazało, iż ludzie, którzy jedli awokado, mieli znacznie wyższe spożycie składników odżywczych. Dodatkowo byli o połowę mniej narażeni na zespół metaboliczny, który jest głównym czynnikiem ryzyka chorób serca i cukrzycy. Warto wspomnieć, iż owoce te nie zawierają cholesterolu ani sodu i mają niską zawartość tłuszczów nasyconych, co czyni je jednym z najzdrowszych wyborów żywieniowych.
Idź do oryginalnego materiału