Możesz kupić paczkę najdroższych ciastek, ale nigdy nie dorównają, choćby tym nieidealnym, ale upieczonym przez ciebie. Własnoręcznie przygotowane prezenty zawsze są najcenniejsze, bo obdarowywana osoba wie, iż musiałeś poświęcić czas na ich przygotowanie.
10 jadalnych prezentów pod choinkę
Podpowiadamy, jakie pyszności można dać jako prezent na Boże Narodzenie i jednocześnie dajemy sprawdzone przepisy.
Jak zapakować jadalne prezenty?
Jadalne prezenty dają wręcz nieograniczone możliwości, aby je efektownie zapakować. I wcale nie musisz wydawać dodatkowych pieniędzy na opakowania. Wykorzystaj szklane słoiki (zwykłe, ale też np. puste słoiki po kawie rozpuszczalnej), kartonowe pudełka, metalowe puszki, celofan. najważniejsze jest to, jak je ozdobisz. Użyj naturalnych sznurków, zrób własne etykiety, wykorzystaj kawałki przypraw (laski cynamonu, gwiazdki anyżu), gałązki choinki, suszone owoce (idealnie nadają się cytrusy).
Pamiętaj, iż nie wszystkie produkty można długo przechowywać i weź to pod uwagę, szykując jadalne prezenty.
O czym pamiętać dając jadalny prezent?
Warto upewnić się, czy obdarowywana osoba nie jest na coś uczulona, albo czy nie jest na określonej diecie (np. osobie na diecie wegańskiej nie dawaj ciastek z dodatkiem masła czy jajek, albo granoli z dodatkiem miodu). Warto też wiedzieć, co dana osoba lubi (albo czego nie lubi). Nie masz takiej wiedzy? To też nie jest przeszkoda. W tej sytuacji bezpieczne będą prezenty, które... niekoniecznie trzeba zjeść. To np. pierniczki z dziurką, które można powiesić na choinkę albo domek z piernika.