Zupa krem z ogórków kiszonych. Przepis na inną wersję tradycyjnej ogórkowej

zdrowie.wprost.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Krem z ogórków kiszonych Źródło: WPROST.pl / Katarzyna Świerczyńska


Ogórkowa to jedna z najbardziej rozpoznawalnych polskich zup. Tradycyjnie gotowana na żeberkach, z tartymi ogórkami kiszonymi. My proponujemy wersję, która sprawdzi się choćby podana na przyjęciu. To krem z ogórków kiszonych.


Jeśli lubisz kremowe zupy, koniecznie wypróbuj ten przepis na ogórkową. Zupa jest gęsta, kremowa i wyrazista w smaku. Można ją podawać z różnymi dodatkami.


Jak zrobić ogórkową zupę krem?


Sekretem tej zupy jest dodatek duszonych z cebulką ziemniaczków, które się podlewa sokiem z ogórków kiszonych. Tak przyrządzone ziemniaki nie tylko dodają smaku, ale to dzięki nim zupa jest odpowiednio gęsta i kremowa.


RADA: Patent z duszonymi ziemniakami można też wykorzystać przy innych zupach kremach, wtedy, zamiast podlewać ziemniaki wodą z ogórków, można wykorzystać białe, wytrawne wino. Takie ziemniaki można dodać np. do kremu z kalafiora, pieczarek czy do zupy brokułowej.


Jak podawać krem z ogórków kiszonych?


Nasza wersja to zupa podana z chrupiącymi grzankami i świeżym koperkiem. Ale to nie jest jedyna opcja. Do zupy można wrzucić pokrojony w kostkę twardy, żółty ser, posypać zupę ulubionymi, prażonymi pestkami (np. słonecznika lub dyni). jeżeli w zupie brakuje ci mięsnych dodatków (przepis jest wegański), podaj ogórkową zupę krem z podsmażonym na chrupko kawałkiem bekonu lub włoskiej szynki. jeżeli chcesz, aby było bardziej tradycyjnie, podaj zupę z kawałkami pieczonych żeberek.


Do kremu z ogórków kiszonych pasuje też śmietana lub pietruszkowe pesto (kleks śmietany lub pesto, albo jednego i drugiego to jednocześnie ozdoba dania). Zupę można także podawać z groszkiem ptysiowym oraz z kawałkami ugotowanego na twardo jajka. Możliwości jest dużo i warto poeksperymentować, aby znaleźć swój ulubiony sposób na podanie tej zupy.
Idź do oryginalnego materiału