Zrób gazpacho. To hiszpański chłodnik doskonały na upały

zdrowie.wprost.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Gazpacho Źródło: Shutterstock


Gazpacho to rodzaj chłodnika, który przygotowuje się na bazie dojrzałych pomidorów. Najlepiej smakuje w upalne dni, gdyż doskonale orzeźwia. Przepis na tę, znaną na całym świecie zupę pochodzi z Hiszpanii, z regionu Andaluzji. Przygotuj ją w domu.


Przygotowanie gazpacho nie jest trudne. Zupy nie trzeba gotować, podaje się ją schłodzoną. Wystarczy kilka składników dobrej jakości: dojrzałe pomidory, papryka, ogórek, czosnek, chleb, oliwa z oliwek i odrobina octu. Zupa jest pyszna, orzeźwiająca i mało kaloryczna. W 100 g jest tylko 18 kcal. Zalecana jest osobom, które się odchudzają i dbają o linię. Jest zdrowa, a korzystne adekwatności zawdzięcza zawartym w niej składnikom. Dostarczaj: białko, węglowodany, błonnik, witaminy: C, D, B 12, a także sód, potas, żelazo, wapń i magnez.


Spróbuj przygotować domowe gaspacho
Idź do oryginalnego materiału