Placki ziemniaczane to popularna i lubiana potrawa. Świetnie sprawdza się nie tylko jako samodzielna przekąska, ale również propozycja obiadowa. Jej przygotowanie nie jest skomplikowane, ale może nastręczyć pewnych trudności. I nie chodzi wyłącznie o tarcie warzyw. Kłopotliwe bywa też ich smażenie. Wielu osobom przeszkadza wizja oleju pryskającego z patelni czy zapach tłuszczu roznoszący się po całym domu. Rozwiązaniem tego problemu wcale nie musi być użycie piekarnika. Istnieje inny sprzęt, który z powodzeniem może go zastąpić. Ten prosty patent od dawna stosuje moja znajoma.
Jak zrobić placki ziemniaczane bez smażenia?
Placki ziemniaczane bez smażenia robi się podobnie jak te „klasyczne” przyrządzane na patelni czy w piekarniku. Najpierw zetrzyj warzywa na tarce o małych oczkach. jeżeli chcesz zaoszczędzić trochę czasu, możesz rozdrobnić je w blenderze. Na koniec dodaj do nich pozostałe składniki, czyli jajka, mąkę i przyprawy, a powstałą masę umieść w gofrownicy. Przedtem upewnij się jednak, iż urządzenie jest dobrze rozgrzane. Najlepiej używać sprzętu o dużej mocy (1000 W).