Zmieniają zwykły czosnek w prozdrowotne cudo. Koreańczycy znają tę metodę od lat

kobieta.gazeta.pl 8 godzin temu
Początek jesieni to czas, kiedy wielu z nas zaczyna dbać o swoją odporność. W tym celu często sięgamy po różne suplementy. Nie możemy jednak zapominać też o domowych, naturalnych metodach, które nierzadko okazują się bardzo skuteczne. Jedna z nich zakłada włączenie do diety czosnku w nieco zmienionej formie. Wyjaśniamy, o co chodzi.
Mowa o czarnym czosnku. Nie jest to jednak żadna odmiana tej rośliny, a efekt, jaki otrzymujemy po długotrwałym dojrzewaniu zwykłych ząbków przy dużej wilgotności i podwyższonej temperaturze. W wyniku tego procesu czosnek zmienia nie tylko swoją barwę, ale także smak - staje się on łagodniejszy i słodkawy.

REKLAMA







Zobacz wideo Leszek Klimas mówi, jak powinien wyglądać zdrowy obiad:



Czarny czosnek. Dla zdrowia i urody
Czarny czosnek zdobył ogromną popularność w krajach azjatyckich. Jest w szczególności lubiany przez Koreańczyków i Japończyków. Ci pierwsi słyną z ogromnej dbałości o zachowanie przez jak najdłuższy czas młodego wyglądu. Wierzą, iż włączając do swojej diety właśnie ten produkt, zatrzymują procesy starzenia organizmu. Poza tym regularne spożywanie czarnego czosnku poprawia kondycję skóry, paznokci i włosów. To dlatego, iż jest on bogatym źródłem:

cynku,
magnezu,
siarki,
wapnia,
i przeciwutleniaczy.

Nie możemy też nie zapominać o ważnej dla wielu z nas kwestii w okresie infekcji. Włączenie do diety czarnego czosnku będzie świetnym sposobem na wzmocnienie odporności organizmu. Produkt ten wykazuje działanie antywirusowe, antyzapalane, antybakteryjne i antygrzybicze.
Jak przygotować czarny czosnek i jak go wykorzystać w kuchni?
jeżeli chcemy skorzystać z prozdrowotnych adekwatności czarnego czosnku w okresie jesiennym, warto zacząć działać już teraz. Proces fermentacji trwa kilka tygodni. Jedna z najpopularniejszych metod polega na wykorzystaniu wolnowaru. Umieszczamy w nim całe główki czosnku, ustawiamy tryby podgrzewania i pozostawiamy je w urządzeniu na okres co najmniej dwóch tygodni.
Możemy skorzystać też z dehydratora. W tym przypadku owijamy czosnek folią aluminiową i pozostawiamy na mniej więcej trzy tygodnie w temperaturze 60-70 stopni Celsjusza. jeżeli jednak nie jesteśmy właścicielami wymienionych urządzeń, musimy uzbroić się w większą cierpliwość. Cały proces potrwa od sześciu do ośmiu tygodniu. Co należy zrobić? Umieszczamy czosnek w szczelnym pojemniku i przechowujemy w wilgotnym, ciepłym miejscu.



Jak możemy wykorzystać czarny czosnek w kuchni? Będzie to przede wszystkim świetny dodatek do sosów, zup i marynat, który wzbogaci ich smak. Wiele osób włącza produkt także do sałatek, kanapek i zapiekanek. Opcji jest naprawdę wiele! Czarny czosnek możemy spożywać każdego dnia. Warto jednak zaznaczyć, iż zaleca się, by dzienna dawka nie przekraczała trzech ząbków.
Czarny czosnek - przeciwwskazania
Produkt ten nie jest oczywiście polecany osobom z nadwrażliwością i alergią na składniki. Ostrożność powinny zachować też kobiety w ciąży oraz karmiące piersią. Przeciwwskazaniem jest też przyjmowanie leków przeciwzakrzepowych lub hipoglikemizujących (na cukrzycę), a także problemy z nerkami i wątrobą. Tak jak w większości przypadków przed rozpoczęciem suplementacji lub w razie jakichś wątpliwości warto skonsultować się w tej sprawie z lekarzem.
Jak dbasz o swoją odporność w okresie jesienno-zimowym? Zachęcamy do udziału w sondzie i komentowania artykułu.
Idź do oryginalnego materiału