Leukopenia to inaczej niedobór białych krwinek, które są odpowiedzialne za odporność organizmu. Ten stan przyczynia się do zwiększenia podatności na choroby. Sprawdź jakie produkty i zioła na zwiększenie białych krwinek warto wprowadzić do diety przy leukopenii.
Długotrwały niedobór leukocytów prowadzi do obniżenia odporności. To sprawia, iż wzrasta znacząco ryzyko zachorowania. Niedobór białych krwinek może być wynikiem przebytej infekcji, lub leczenia, np. chemioterapii. Okazuje się jednak, iż można przywrócić równowagę organizmu w naturalny sposób. Dowiedz się jakie produkty spożywcze i zioła na zwiększenie białych krwinek warto spożywać.
W skrócie:
- Leukopenia, czyli niedobór białych krwinek, zwiększa podatność na choroby i może wynikać z przebytej infekcji lub leczenia, np. chemioterapii.
- W medycynie chińskiej, zioła takie jak korzeń piwonii, traganek błoniasty oraz różne olejki eteryczne pomagają zwiększyć liczbę białych krwinek.
- Dieta bogata w witaminy i minerały, w tym selen, cynk, witaminę C, żelazo i witaminy z grupy B oraz A, przyczynia się do zwiększenia liczby leukocytów.
- Objawy leukopenii obejmują między innymi owrzodzenia w jamie ustnej, gorączkę, powiększone węzły chłonne, nawracające infekcje, bezsenność, przewlekłe osłabienie i częste zmiany nastroju.
- Aktywność fizyczna, w tym ćwiczenia takie jak tai-chi czy qi gong, przyczyniają się do zwiększenia liczby leukocytów, poprawiając odporność organizmu.
Zioła na zwiększenie białych krwinek – chińska medycyna ziołowa
Chińska medycyna ziołowa jest często stosowana jako metoda leczenia pomocniczego u pacjentów onkologicznych. Badania dowiodły, iż stosowanie poszczególnych ziół miało duży wpływ na poprawę samopoczucia pacjentów, oraz wzrost produkcji białych krwinek. Zioła na zwiększenie białych krwinek to przede wszystkim:
- korzeń piwonii – zwiększa odporność, reguluje pracę układu immunologicznego, od wieków znany w medycynie chińskiej jako sposób na leczenie stanów zapalnych, oraz środek przedłużający młodość;
- traganek błoniasty – wyciąg z korzenia traganka był testowany na chorych z leukopenią, podawanie zastrzyków 2 razy dziennie przez 8 tygodni zwiększyło skuteczność leczenia o ponad 80%;
- olejki eteryczne – olejki z lawendy, migdałów czy drzewa herbacianego wpływają na zwiększenie liczby białych krwinek, a tym samym mogą wzmocnić odporność.
Rola diety i suplementacji
Aby przywrócić równowagę w ciele, konieczne jest wprowadzenie zmian w dotychczasowym stylu życia. Dużą rolę odgrywa prawidłowa i urozmaicona dieta, dzięki której możliwe jest przywrócenie sprawnego funkcjonowania układu odpornościowego. Naukowcy dowiedli, iż dostarczenie odpowiedniej ilości witamin i minerałów do organizmu może znacząco przyczynić się do zwiększenia ilości leukocytów we krwi. Odpowiednio zbilansowana dieta, wzbogacona w suplementy i zioła na zwiększenie białych krwinek wzmacnia odporność i przywraca homeostazę w organizmie.
Jaka dieta przy leukopenii?
Liczne badania prowadzone w zakresie spadku odporności wykazały, iż niektóre produkty spożywcze mają wpływ na podniesienie ilości białych ciałek krwi. Dieta może pomóc poprawić wyniki morfologii i podnieść poziom leukocytów. Warto do codziennej diety wprowadzić produkty bogate w selen, cynk, witaminę C, żelazo, witaminy z grupy B oaz witaminę A.
Selen znajdziesz w produktach takich jak: ryby morskie, orzechy, wątroba czy marchew. Dobrym źródłem cynku jest fasola, owoce morza, indyk czy mięso wołowe. Witaminę C w jagodach, owocach dzikiej róży, cytrusach i natce pietruszki. Z kolei niezwykle ważna witamina B znajduje się w przetworach mlecznych i pełnoziarnistym pieczywie. W diecie nie może też zabraknąć takich produktów jak melony, pomarańcze, truskawki, dynia, brokuły, kalafior, szparagi, buraki i szpinak.
Ważne, by produkty te były spożywane w formie surowej, lub w miarę możliwości jak najmniej poddane obróbce termicznej. Wtedy zachowują najwięcej drogocennych składników.
Duży wpływ na odporność ma picie soku z buraka. Jest źródłem kwasu foliowego, oraz wielu witamin i minerałów, które mają ogromny wpływ na zdrowie i samopoczucie. Szczególną popularnością cieszy się kiszony sok z buraka. Dodatkowo dostarcza on witamin z grupy B, wpływa na produkcję czerwonych krwinek, a także chroni przed wszelkimi infekcjami i nowotworami. Jest zalecany przy niedożywieniu i wyczerpaniu.
Suplementy na niskie leukocyty
Aby zwiększyć produkcję leukocytów, bardzo ważne jest ustalenie poziomu cynku i witaminy B12. W tym celu warto wybrać się na konsultacje z lekarzem, który sprawdzi, czy należy zwiększyć podaż cynku w diecie. Wyniki badań krwi poniżej dolnej granicy normy mogą wymagać nie tylko wprowadzenia zmian w jadłospisie, ale odpowiednich leków i suplementów.
Leukopenia – objawy i przyczyny
O leukopenii można mówić, gdy dochodzi do obniżenia poziomu białych krwinek produkowanych w szpiku kostnym. Mowa tu o leukocytach, czyli komórkach obronnych tj. granulocyty, limfocyty, monocyty i neutrofile. Zbyt niski poziom leukocytów sprawia, iż organizm pozbawiony głównej bariery ochronnej staje się coraz bardziej narażony na różnego rodzaju zakażenia, ataki wirusów i bakterii. Z czasem przestaje sobie z nimi radzić.
Uwaga
Taki przewlekły stan może być groźny dla zdrowia i doprowadzić do ciężkiego zakażenia bakteryjnego, a w skrajnych przypadkach choćby śmierci.
Przyczyny leukopenii są złożone i mogą być wynikiem przebytej infekcji, leczenia lub chorób tj. białaczka, choroby autoimmunologiczne czy nowotwory. Znaczny spadek liczby leukocytów wpływa również na samopoczucie. Oto niepojące objawy, które powinny skłonić cię do jak najszybszej wizyty u lekarza pierwszego kontaktu:
- bolesne owrzodzenia i afty w jamie ustnej;
- gorączka lub stany podgorączkowe;
- powiększony węzły chłonne szyjne;
- nawracające infekcje górnych dróg oddechowych;
- bezsenność;
- bolesne i długie miesiączkowanie u kobiet;
- przewlekłe osłabienie;
- zmiany nastrojów;
- częste infekcje.
Aby potwierdzić leukopenię, konieczne jest wykonanie badania krwi, czyli morfologii. Dzięki nim możliwe jest ustalenie liczby białych krwinek. Spadek ilości białych krwinek poniżej 4 tys. w mm3 krwi wskazuje na spadek odporności i zaburzenia układu immunologicznego, a tym samym wymaga szybkiej interwencji lekarskiej i specjalistycznych zaleceń.
Aktywność fizyczna a leukopenia
Okazuje się, iż aktywność fizyczna ma bardzo duży wpływ na budowanie odporności i ilość białych krwinek. Aby podnieść ich poziom, wystarczy kilka minut intensywnego wysiłku fizycznego, np. biegu czy jazdy na rowerze. Bardzo dobre efekty przynoszą ćwiczenia fizyczne pochodzące ze Wschodu, m.in. tai-chi czy qi gong. Regularne wykonywanie tych ćwiczeń przez okres 3 miesięcy wpływa na zwiększenie liczby limfocytów T we krwi, a tym samym wpływa na komórkową odpowiedź odpornościową.
Spadek liczby leukocytów we krwi poniżej normy przyczynia się do znacznego obniżenia odporności organizmu. Aby naturalnie zmienić ten niebezpieczny dla zdrowia stan, warto zmodyfikować dietę i zwrócić większą uwagę na tryb życia. Zarówno owoce, jak i warzywa, a także zioła na zwiększenie białych krwinek w czasie kilku dni mogą przynieść oczekiwane rezultaty.