Ziemniaki z pędami albo obite jabłka? Po tym filmie zastanowisz się, czy je jeść

mamadu.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Nie wszystkie przejrzałe warzywa i owoce trzeba wyrzucać do śmieci. fot. Anastasia Shuraeva/Pexels/screen Instagram


Raczej nie trzeba nikogo przekonywać, iż nie powinno się jeść spleśniałych malin. Co jednak zrobić z obitymi jabłkami, które leżą już jakiś czas w kuchni? Albo kalafiorem, który od długiego leżenia ma ciemne plamy? Oto kilka podpowiedzi, które owoce i warzywa można jeść, mimo tego, iż nie są już najświeższe, a które lepiej wyrzucić.


Nie wszystkie owoce i warzywa, które straciły atrakcyjny wygląd i nie są pierwszej świeżości, trzeba wyrzucać – część można wykorzystać.

Co zrobić z pożółkłym brokułem, brązowymi bananami, pomarszczonymi marchewkami?


Wyrzuć ziemniaki z pędami i stare, poobijane jabłka – mogą zawierać związki chemiczne, które szkodzą zdrowiu.


Nie zawsze niemarnowanie jedzenia jest zdrowe


Nie wszystkie owoce i warzywa, które leżą zbyt długo, można zjeść. Są też takie produkty, którymi można śmiało się zajadać, choćby jeżeli ich wygląd nie jest atrakcyjny. Nagrała o tym film na Instagramie influencerka znana jako zielona_sroka. Kasia Kwaśny znana jest w sieci z promowania minimalizmu.

Często w swoich filmach i postach opowiada o tym, jak można coś ponownie wykorzystać, aby jak najmniej zmarnować. Tak samo opowiedziała o warzywach i owocach, które nie są już pierwszej świeżości. Ile razy w koszyku czy misce w kuchni znajdowałaś obite, brązowe jabłko, przy którym zastanawiałaś się, jak jeszcze można je wykorzystać? A może odkryłaś w koszyku pod stołem ziemniaki, które zaczęły puszczać pędy i nie wiesz, czy obrać je i wrzucić do zupy? Przecież takie wykorzystanie jest ekologiczne i zaoszczędza pieniądze, które byśmy wyrzuciły wraz z poobijanym lub przekwitłym warzywem.



Które warzywa i owoce można wykorzystać, jeżeli zwiędły?


W filmie dowiadujemy się, iż nadpsute, poobijane jabłka można wykorzystać np. do zrobienia przecieru lub nadzienia do szarlotki, ale czasem takie owoce mogą nieść za sobą ryzyko zakażenia patuliną, czyli chemicznym związkiem, który wytwarza się na niektórych groźnych gatunkach pleśni. Kasia opowiada też o innych owocach i warzywach:

Ziemniaki z pędami i/lub zieloną skórką – wyrzuć, bo zawierają solaninę.

Pomarszczona marchewka/pietruszka – możesz wykorzystać.

Cebula, która puściła pędy – możesz wykorzystać, ale lepiej wsadź w ziemię lub wodę i wyhoduj szczypiorek.

Kalafior z plamami – czarne kropki: warzywo musisz wyrzucić; brązowe kropki są wynikiem utleniania i nie szkodzą zdrowiu.

Zżółknięty brokuł – możesz zjeść.

Brązowe i czarne banany – przez cały czas są dobre do zjedzenia, choć mają większą zawartość cukru. Są więc dobre do wypieków, koktajli i na lody.

Idź do oryginalnego materiału