Zielony jęczmień znalazł się w gronie superfoods nie bez powodu. Ta zielona roślina, którą prawdopodobnie lepiej znasz w postaci proszku lub tabletek, jest pełna witamin, przeciwutleniaczy, błonnika i białka. W parze z tymi ważnymi składnikami odżywczymi idą niezwykłe adekwatności zdrowotne. Jakie korzyści oferuje zielony jęczmień i czy warto go spożywać?
W niniejszym artykule przeczytasz o wpływie zielonego jęczmienia na następujące obszary:
Czym jest zielony jęczmień?
Zielony jęczmień, znany również jako młody jęczmień lub trawa jęczmienna, jest jednym z najpopularniejszych zielonych superfoods. Zastanawiasz się, co ma wspólnego ze zbożem, które jest zwykle używane do produkcji mąki lub, na przykład, jęczmienia? To praktycznie ta sama roślina, tylko na innym etapie rozwoju. Zwykle znamy jęczmień jako dojrzałą roślinę z kłosem i ziarnem. Młode pędy liściaste określane są jako zielony jęczmień. Jest to zatem wczesny etap rozwoju rośliny, zanim zacznie ona dojrzewać i wyrośnie na wysokie ziarno z charakterystycznym kłosem. [2]
Na tym wczesnym etapie jęczmień ma najwyższą zawartość składników odżywczych. Jest znany praktycznie na całym świecie i przyjmowany w postaci proszku, tabletek, soku lub herbaty. Na przykład w Japonii jest używany do produkcji zielonego napoju o nazwie Aojiru, który może być wytwarzany nie tylko z liści młodego jęczmienia, ale także z jarmużu lub innych warzyw liściastych. Został on po raz pierwszy wyprodukowany w 1940 roku przez japońskiego lekarza, który szukał bomby witaminowej dla swojej rodziny podczas wojny.
Jak przetwarzany jest zielony jęczmień?
Co ciekawe, młody jęczmień jest bardzo wrażliwą rośliną. W rzeczywistości jest podatny na utlenianie, co oznacza, iż ekspozycja na powietrze i światło powoduje szybką utratę niektórych składników odżywczych. Dlatego też musi być przetwarzany w specjalny sposób – w pierwszej kolejności przygotowuje się z niego sok, który następnie jest delikatnie suszony rozpyłowo. Proszek ten jest później pakowany w opakowania ochronne lub przekształcany w tabletki bądź kapsułki. [2]
Podobnie jak młody jęczmień, wielką popularnością cieszy się także trawa pszeniczna. Ponadto dobrze znane algi chlorella i spirulina również należą do zielonych superfoods. Każda z nich ma swoje specyficzne adekwatności i działanie.
- Dowiedz się więcej o zaletach chlorelli i jej adekwatnym stosowaniu w naszym artykule Chlorella: jak pomaga w detoksykacji organizmu i wspieraniu zdrowia?
- O tym, dla kogo jest odpowiednia spirulina i jakie posiada korzyści zdrowotne, przeczytasz w naszym artykule Spirulina: jak może zwiększyć odporność, wydajność sportową i zdrowie?
Jakie adekwatności zdrowotne ma zielony jęczmień?
1. Ma działanie antyoksydacyjne
Każdego dnia organizm walczy z wolnymi rodnikami wytwarzanymi przez stres oksydacyjny. Im skuteczniej mu się to udaje, tym mniejsze jest ryzyko rozwoju różnych przewlekłych chorób, takich jak nowotwory, choroby metaboliczne lub neurodegeneracyjne. Główną rolę w tej walce odgrywają wbudowane systemy antyoksydacyjne, które są naturalnymi barierami ochronnymi organizmu. Są one połączeniem wielu enzymów, witamin i różnych substancji bioaktywnych, które współpracują ze sobą w niezliczonych procesach metabolicznych, zapewniając organizmowi skuteczną obronę.
Jednak wiele z tych ważnych czynników, czyli antyoksydantów nie może być wytwarzanych przez organizm lub są one produkowane tylko w ograniczonych ilościach. Dlatego też, aby pomóc organizmowi w utrzymaniu najlepszej możliwej obrony, należy dostarczać je poprzez dietę. Zielony jęczmień zawiera wiele z tych aktywnych substancji.
Jakie antyoksydanty zawiera zielony jęczmień?
- Enzymy, takie jak SOD (dysmutaza ponadtlenkowa), które są również częścią naturalnej obrony antyoksydacyjnej organizmu.
- Flawonoidy, takie jak lutonaryna lub saponaryna, które także pomagają chronić komórki przed wolnymi rodnikami.
- Chlorofil, zielony barwnik liści roślin.
- Witamina C
- Witamina E [2]
Regularne spożywanie zielonego jęczmienia może być zatem dobrym wsparciem na drodze do lepszego zdrowia. W połączeniu ze zdrowym stylem życia może pomóc w ochronie przed problemami zdrowotnymi. Jest on również niezbędny w diecie osób dbających o zdrowe starzenie się i stosujących podejście przeciwstarzeniowe.
Z czym łączyć zielony jęczmień, aby uzyskać maksymalne efekty?
- Witaminy o działaniu antyoksydacyjnym, takie jak witamina C, która wspiera również odporność.
- Cynk, który docenią włosy i paznokcie.
- Resweratrol, kwercetyna i inne bioaktywne substancje należące do antyoksydantów.
- Kompleksowe suplementy, które stanowią połączenie kilku substancji o adekwatnościach antyoksydacyjnych.
Te produkty mogą Cię zainteresować:
2. Pomaga chronić przed nowotworami
Antyoksydanty to substancje, które również odgrywają bardzo istotną rolę w ochronie organizmu przed rozwojem nowotworów. Wolne rodniki mogą uszkadzać zdrowe komórki i sprzyjać ich transformacji w komórki nowotworowe. Substancje antyoksydacyjne są zatem ważne w przypadku osób pragnących zapobiec tym procesom rakotwórczym.
Wśród substancji znajdujących się w młodym jęczmieniu skuteczny może być na przykład chlorofil. Naukowcy są zdania, iż może on zapobiegać działaniu niektórych czynników rakotwórczych. Co więcej, enzym SOD jest opisywany jako zmiatacz wolnych rodników, który pomaga naprawić DNA, przywrócić funkcję komórek, a tym samym zapobiec rozwojowi nowotworów. Oczywiście są to tylko dwa przykłady spośród wielu innych. Aby jak najbardziej zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwory, konieczne jest zwrócenie uwagi na ogólną zdrową dietę i styl życia. [1,2,6]
Z czym łączyć zielony jęczmień, aby uzyskać maksymalne efekty?
Jak już wspomnieliśmy, jeżeli chcesz jak najbardziej zminimalizować ryzyko zachorowania na nowotwory, musisz zwrócić uwagę na niezliczone obszary stylu życia. Przykładowo, dieta może dostarczać substancji o adekwatnościach przeciwutleniających, które zwalczają wolne rodniki i pomagają chronić zdrowe komórki. Poza tym zalecenia dotyczące poszczególnych składników odżywczych są bardzo zróżnicowane. W rzeczywistości substancje zmniejszające ryzyko zachorowania na nowotwory różnią się w zależności od rodzaju nowotworu.
- Na przykład dieta bogata w wapń może zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwór piersi.
- Błonnik pokarmowy ma działanie zapobiegające rozwojowi nowotwora jelita grubego (nowotwory okrężnicy i odbytnicy). [8]
3. Jest przydatny w kontrolowaniu glikemii
Każdy powinien dążyć do utrzymania zdrowego poziomu cukru we krwi (glikemii). Wahania poziomu glukozy we krwi mogą powodować na przykład wahania energii w ciągu dnia, zmęczenie lub regularne zachcianki na słodycze. Dotyczy to choćby zdrowych osób, których organizm ostatecznie reguluje prawidłowy poziom cukru we krwi. jeżeli jednak dana osoba cierpi na cukrzycę, jej organizm nie jest w stanie dokonać tego samodzielnie. W przypadku takich osób jeszcze ważniejsze jest zrobienie wszystkiego, co możliwe, aby utrzymać glikemię w normie. jeżeli jest ona wysoka przez długi czas, może to prowadzić do uszkodzenia naczyń krwionośnych i związanych z tym problemów zdrowotnych.
Błonnik jest jednym z tych składników odżywczych, których potrzebujmy w diecie, gdy chcemy kontrolować poziom cukru we krwi. Może on spowolnić wchłanianie węglowodanów z diety. Szczególnie młody jęczmień jest jego bogatym źródłem – zawiera średnio 30-40 g/100 g. Działanie błonnika pokarmowego zostało potwierdzone w badaniu japońskich naukowców i wykazało, iż to zielone superfood pomaga spowolnić wzrost poziomu cukru we krwi po posiłku. W połączeniu z innymi źródłami błonnika może być dobrym pomocnikiem w stabilizacji poziomu cukru we krwi. [2,5,6]
Z czym łączyć zielony jęczmień, aby uzyskać maksymalne efekty?
- Błonnik pomaga zmniejszyć wchłanianie węglowodanów z układu pokarmowego do krwi.
- W szczególności beta-glukany zawarte w płatkach owsianych czy jęczmieniu pomagają ograniczyć skoki poziomu cukru we krwi po posiłku.
- Chrom bierze udział w utrzymaniu prawidłowego poziomu glukozy we krwi.
4. Pomaga w detoksykacji organizmu
Młody jęczmień jest powszechnie spotykany w diecie osób, które chcą oczyścić swój organizm. To zielone superfood zawiera substancje aktywne, które mogą pomóc w procesie detoksykacji organizmu. Przykładem może być wspomniany wcześniej chlorofil. Według naukowców może on wiązać niektóre toksyczne substancje i zapobiegać zakłócaniu normalnych procesów fizjologicznych w organizmie. Wiążąc te substancje, pomaga również w ich łatwiejszej eliminacji. Okazuje się, iż dzięki temu może na przykład pomóc w utrzymaniu zdrowia wątroby, która jest głównym organem dbającym o detoksykację organizmu. [2,3]
Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o tym, jak oczyścić organizm i wspomóc ten proces, nie przegap naszego artykułu Detoksykacja i oczyszczanie organizmu: na czym polega i jak naturalnie oczyścić organizm?
Z czym łączyć zielony jęczmień, aby uzyskać maksymalne efekty?
- Spirulina czy chlorella mogą być pomocne w detoksykacji, szczególnie w usuwaniu metali ciężkich z organizmu.
- Ostropest plamisty to ekstrakt roślinny, który według badań ma pozytywny wpływ na zdrowie wątroby. [4]
- Kompleksowe suplementy stanowią połączenie substancji aktywnych, które wspierają pracę wątroby, jednocześnie wspomagając naturalną detoksykację organizmu.
Odkryj nasze bestsellery:
5. Skutecznie wspiera utratę wagi
Zielony jęczmień jest również przydatny w diecie, zwłaszcza ze względu na niską zawartość kalorii i błonnika. Podstawą skutecznego odchudzania jest deficyt kaloryczny, czyli stan, w którym spożywamy mniej kalorii, niż zużywamy w ciągu dnia. W utrzymaniu zmniejszonego spożycia kalorii pomagają produkty, które mogą zaspokoić i opóźnić uczucie głodu. Błonnik jest jednym z ważnych składników tego typu produktów.
Dzięki bogatej zawartości błonnika młody jęczmień może też pomóc wywołać uczucie sytości i uniknąć napadów głodu. Dzięki temu łatwiej jest utrzymać deficyt kalorii i skutecznie schudnąć.
Z czym łączyć zielony jęczmień, aby uzyskać maksymalne efekty?
- Błonnik psyllium, glukomannan lub połączenie kilku rodzajów, takich jak kompleksowa mieszanka błonników Daily Fiber może także wspomóc wywołanie uczucia sytości i zwalczenie głodu.
- Białka, na przykład w postaci białka serwatkowego lub roślinnego również doskonale wpływają na uczucie sytości.
- Jeśli połączysz dietę z ćwiczeniami, spalacze tłuszczu mogą także okazać się pomocne we wspieraniu utraty wagi.
6. Poprawia zdrowie układu sercowo-naczyniowego
Możesz zachować zdrowie serca i naczyń krwionośnych poprzez utrzymanie prawidłowego ciśnienia krwi i poziomu cholesterolu. Są to parametry, które są automatycznie sprawdzane przez lekarza rodzinnego podczas każdego badania profilaktycznego, więc warto mieć na nie oko. Zielony jęczmień może także pomóc w utrzymaniu zdrowego poziomu cholesterolu, który w dużej mierze zależy od diety. Badania wspominały zarówno o zwiększeniu HDL (dobrego) cholesterolu, jak i obniżeniu LDL (złego) cholesterolu.
Dzięki adekwatnościom przeciwutleniającym młody jęczmień może choćby pomóc w zmniejszeniu utleniania cholesterolu LDL. Utleniony cholesterol może być szkodliwy dla ścian naczyń krwionośnych, dlatego ważne jest, aby starać się ograniczyć ten proces poprzez stosowanie antyoksydantów. [2]
Aby osiągnąć najlepszy ogólny stan zdrowia układu sercowo-naczyniowego, kluczem jest utrzymanie cholesterolu pod kontrolą. W przeciwnym razie istnieje ryzyko miażdżycy (stwardnienia naczyń krwionośnych), która prędzej czy później może prowadzić do zdarzeń sercowych, takich jak zawał mięśnia sercowego. Przyjmowanie młodego jęczmienia może być zatem przydatnym dodatkiem do zdrowej diety i ogólnego stylu życia w celu osiągnięcia jak najlepszej kondycji układu sercowo-naczyniowego.
Z czym łączyć zielony jęczmień, aby uzyskać maksymalne efekty?
- Kwasy tłuszczowe omega-3 są znane z pozytywnego wpływu na zdrowie serca i naczyń krwionośnych.
- Błonnik może wiązać tłuszcze i kwasy żółciowe, pomagając obniżyć poziom cholesterolu.
- Chitosan jest również rozpuszczalnym błonnikiem. Tworzy żelową konsystencję w jelitach i spowalnia wchłanianie zarówno tłuszczu, jak i cholesterolu z diety. W ten sposób pomaga utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu we krwi. [9]
Jakie inne korzyści oferuje zielony jęczmień?
- Może mieć pozytywny wpływ na układ odpornościowy. W szczególności odgrywa w tym rolę beta-glukan, rodzaj rozpuszczalnego błonnika, który według badań ma pozytywny wpływ na funkcje odpornościowe. [7]
- Jego działanie przeciwzapalne również udokumentowano w badaniach. Może to być przydatne na przykład w przypadku zapalenia stawów lub innych przewlekłych chorób zapalnych. [2]
- Może być również przydatny dla zdrowia tarczycy, ponieważ chlorofil wiąże substancje zaburzające gospodarkę hormonalną. Są to substancje, które dostają się do organizmu ze środowiska zewnętrznego i zakłócają aktywność narządów wytwarzających hormony. [3]
Co zawiera zielony jęczmień?
Zielony jęczmień to niezwykle pożywna roślina z dużą ilością błonnika, białka, minerałów, witamin i innych substancji biologicznie czynnych. Zawartość poszczególnych składników zależy od warunków klimatycznych uprawy, metody zbioru lub, na przykład, jakości gleby. Ogólnie jednak zawartość składników odżywczych w każdym produkcie jest praktycznie taka sama.
Białko
Młody jęczmień zawiera wszystkie osiem aminokwasów egzogennych. Są to aminokwasy, które są ważne dla tworzenia białek organizmu (takich jak białka mięśniowe), ale organizm nie może ich samodzielnie wytworzyć. Dlatego należy je spożywać wraz z dietą. Warto jednak zaznaczyć, iż zielony jęczmień nie zawiera ich w optymalnych proporcjach, więc jest jedynie uzupełnieniem wyższej jakości źródeł białka.
Węglowodany
W zielonym jęczmieniu można znaleźć zarówno węglowodany złożone, jak i cukry proste, ale najważniejszym składnikiem jest błonnik. W 100 g może znajdować się od 30 do 40 g błonnika, co oznacza, iż w standardowej porcji 10 g znajduje się około 3-6 g błonnika. Jest to dalekie od zalecanego dziennego spożycia wynoszącego 25-30 g, ale przez cały czas może pomóc w poprawie dziennego spożycia błonnika, którego potrzebujemy nie tylko do dobrego trawienia. Najbardziej interesującym rodzajem błonnika w młodym jęczmieniu jest beta-glukan. [6]
Tłuszcz
Młody jęczmień zawiera zdrowe tłuszcze w postaci zarówno jednonienasyconych, jak i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Jednak standardowa porcja zawiera tak niewielką ilość tych składników odżywczych, iż nie można go uznać za dobre źródło zdrowych tłuszczów.
Średnia wartość energetyczna i zawartość makroskładników w zielonym jęczmieniu
Wartość energetyczna | 325 kcal/1365 kJ |
Białko | 27 g |
Tłuszcz | 5 g |
Węglowodany | 28 g |
Błonnik | 30 g |
Witaminy
W zielonym jęczmieniu nie brakuje niezbędnych witamin. Zawiera wiele witamin z grupy B, a także witaminy rozpuszczalne w tłuszczach.
- Witamina E jest ważnym przeciwutleniaczem, który pomaga chronić komórki przed stresem oksydacyjnym.
- Witamina C jest niezbędna dla odporności, funkcjonowania układu nerwowego, a także bierze udział w tworzeniu kolagenu.
- Witamina A bierze udział w utrzymaniu optymalnego zdrowia skóry i układu odpornościowego.
- Witamina B2 (ryboflawina) dba o układ nerwowy, a także stan skóry i wzroku.
- Witamina B3 (niacyna) jest ważna dla poprawy funkcji umysłowych i zdrowia układu nerwowego. [6,9]
Minerały
Zielony jęczmień zawiera również znaczną ilość różnych minerałów, które biorą udział w ważnych procesach fizjologicznych w organizmie.
- Magnez jest zaangażowany w optymalną równowagę elektrolitową organizmu, funkcjonowanie mięśni, a także jest istotny w zapobieganiu uczucia zmęczenia i wyczerpania.
- Żelazo jest potrzebne do prawidłowej produkcji czerwonych krwinek i hemoglobiny, a także do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego.
- Potas bierze udział w procesach prowadzących do prawidłowego funkcjonowania mięśni oraz utrzymania ciśnienia krwi.
- Cynk jest niezbędny do prawidłowego metabolizmu makroskładników odżywczych oraz optymalnej płodności i reprodukcji.
- Miedź odgrywa istotną rolę w prawidłowej pigmentacji skóry i włosów. [6,9]
Inne substancje bioaktywne
- Beta-karoten jest antyoksydantem, z którego powstaje witamina A.
- Cholina bierze udział w metabolizmie tłuszczów i cholesterolu w organizmie.
- Enzymy
- Tryptophan to aminokwas, który ma pozytywny wpływ na sen i samopoczucie psychiczne.
- GABA to substancja naturalnie występująca w mózgu. Jej główną rolą jest łagodzenie napięcia i wywoływanie uczucia odprężenia. [6]
Jak przyjmować zielony jęczmień?
Nie ma oficjalnej zalecanej dziennej dawki zielonego jęczmienia, ale dotychczasowe badania sugerują, iż porcja około 10 g wydaje się być skuteczna. W związku z tym, w przypadku konkretnych suplementów, często można spotkać się z zalecaną dzienną dawką wynoszącą 10-15 g.
Niezależnie od tego, czy wybierzesz tabletki, czy proszek, możesz je przyjmować w dowolnym momencie w ciągu dnia. jeżeli chcesz, możesz spożywać młody jęczmień rano na czczo. Nie oczekuj jednak lepszych efektów niż w przypadku przyjmowania go na przykład wieczorem przed pójściem spać.
Tabletki wystarczy popić wodą, natomiast z proszkiem można trochę poeksperymentować.
- Jeśli ci to odpowiada, po prostu wymieszaj go z wodą i wypij. Alternatywnie, możesz wymieszać go z sokiem, aby poprawić jego smak.
- Możesz go też dodać do smoothie warzywnego lub owocowego. Na przykład, zmiksuj dwa banany z garścią szpinaku, szklanką wody i jedną porcją zielonego jęczmienia. W mgnieniu oka otrzymasz smaczną, bogatą w składniki odżywcze przekąskę.
- Dodaj go do owsianki lub jogurtu.
- Nadaje się również do stosowania w cieście naleśnikowym, flapjackach, muffinkach i innych ciastach. Nie tylko wzbogaci je o składniki odżywcze, ale także nada im ładny zielony kolor.
Jeśli jednak chcesz w pełni wykorzystać zielony jęczmień, dobrze byłoby przyjmować go w odstępie 30-60 minut od posiłków. Poprawi to wchłanianie zawartych w nim składników odżywczych.
Czy można łączyć ze sobą zielone superfoods?
Być może pomyślałeś, iż świetnym rozwiązaniem byłoby połączenie zielonego jęczmienia na przykład z chlorellą lub spiruliną, aby zwielokrotnić ich działanie. Czy to dobry pomysł? Niestety, nie możemy znaleźć żadnych oficjalnych zaleceń w tej sprawie. Teoretycznie możemy powiedzieć, iż w niektórych przypadkach może to przynieść pozytywne efekty. Tego typu zielone superfoods, według naukowców, mają na przykład wspólną zdolność wiązania toksyn i pomagania w ich wydalaniu z organizmu. Tak więc krótkotrwałe stosowanie ich razem może być korzystnym rozwiązaniem.
Należy jednak pamiętać, iż wszystkie superfoods posiadają dość wysoką zawartość składników odżywczych, często takich samych. jeżeli więc połączysz na przykład młody jęczmień ze spiruliną i zwykłą dietą, która jest również bogata w składniki odżywcze, możesz przyjąć więcej niektórych witamin lub minerałów, niż faktycznie potrzebujesz. W przypadku, np. witaminy E istnieje choćby ryzyko przedawkowania. W innych przypadkach większe ilości nie zaszkodzą, ale jednocześnie nie przyniosą też nic dobrego – krótko mówiąc, nadmierne dawki są niepotrzebne. Jednocześnie istnieje większe prawdopodobieństwo wystąpienia skutków ubocznych, którymi w tym przypadku są głównie problemy trawienne.
Jeśli szukasz suplementu, który wzbogaci Twoją dietę o niezbędne składniki odżywcze, najlepiej wybrać tylko jedno zielone superfood. jeżeli oczekujesz konkretnego efektu zdrowotnego, zdecyduj się na odpowiednie superfood. Ich wpływ na organizm różni się nieco w zależności od rodzaju. Niezależnie jednak od tego, czy wybierzesz zielony jęczmień, czy spirulinę, przyjmuj je jako uzupełnienie zdrowej diety. W końcu zróżnicowana i zbilansowana dieta przez cały czas powinna być podstawą zdrowego odżywiania.
Czy zielony jęczmień ma jakieś niepożądane skutki uboczne?
Nie są znane żadne poważne skutki uboczne stosowania młodego jęczmienia. Czasami jednak występują problemy trawienne, takie jak wzdęcia, bóle brzucha lub biegunka. Może również pojawić się reakcja alergiczna. Osoby cierpiące na alergie, zwłaszcza na alergie na zboża, powinny zachować ostrożność podczas przyjmowania zielonego jęczmienia.
Dla kogo zielony jęczmień nie jest odpowiedni?
Młody jęczmień jest generalnie bezpiecznym suplementem, ale przez cały czas istnieją pewne grupy osób, które powinny go unikać.
- W przypadku kobiet w ciąży i karmiących piersią, a także dzieci, nie ma wystarczających informacji na temat skutków przyjmowania tego suplementu. Ponieważ są to dość wrażliwe grupy osób, które są narażone na zwiększone ryzyko wystąpienia problemów zdrowotnych, nie zaleca się stosowania tego suplementu na ślepo.
- Wspomniani wcześniej alergicy powinni zachować ostrożność podczas przyjmowania zielonego jęczmienia.
- Osoby z celiakią lub alergią na gluten także powinny zachować ostrożność i zwracać uwagę na etykiety suplementów. Chociaż zielony jęczmień jest naturalnie bezglutenowy, może zostać zanieczyszczony glutenem podczas przetwarzania w fabryce.
- Powinny go również unikać osoby przyjmujące leki rozrzedzające krew, takie jak warfaryna.
O czym warto pamiętać?
Zielony jęczmień, zwany również młodym jęczmieniem, to zielone superfood popularne na całym świecie. Jest bogaty w witaminy, minerały, białka, substancje bioaktywne o działaniu antyoksydacyjnym i niezbędny błonnik. Dzięki takiemu zaopatrzeniu w składniki odżywcze ma także różnorodne korzyści zdrowotne. Przy regularnym spożywaniu może pomóc w kontroli poziomu cukru we krwi, utracie wagi i detoksykacji organizmu. Wystarczy na przykład dodać go do smoothie lub owsianki?
Czy jesteś zainteresowany zielonym jęczmieniem, a nasz artykuł nauczył Cię czegoś nowego i interesującego? W takim razie będziemy szczęśliwi, jeżeli nie zachowasz tego wszystkiego dla siebie i podzielisz się nim z przyjaciółmi i rodziną.