Zielone curry z krewetkami przyciąga oko kolorem i napełnia smakiem. Porcja o wadze 440 g ma 5 wymienników, w tym 2.2 WW i 2.8 WBT. 100g ma 85 kcal i 5 g węglowodanów.
Zielone curry z krewetkami
Drukuj
Składniki
Pasta
- 2 szt trawy cytrynowej
- 40 g oleju słonecznikowego
- 16 g kolendry świeżej z korzonkami
- 1 ząbek czosnku
- 1 cm imbiru startego na tarce
- 1 łyżeczka kurkumy w proszku
Curry
- 380 g mleka kokosowego
- 300 g świeżych krewetek oczyszonych
- 180 g pak choi (1 sztuka)
- 2 łyżki mirinu
- 1 łyżka sosu rybnego
- sok z limonki do smaku
Przygotowanie
Pasta
- Trawę cytrynową pokrój na plasterki.
- Wszystkie składniki zmiksuj w malakserze na pastę.
Curry
- Kapustę pak choi pokrój na mniejsze kawałki.
- Połowę powstałej porcji wrzucamy na patelnię, Smaż 2-3 minuty, następnie dodaj mleko kokosowe i wymieszaj z pastą. Dodaj kapustę pak choi oraz przygotowane krewetki. Doprowadź do wrzenia i gotuj ok. 4 minut aż krewetki będą gotowe. Dopraw mirinem, sosem rybnym oraz sokiem z liminki.
Wartość odżywcza w 100g
Porcje: 2 Kalorie: 85 kcal Białka: 8.6 g Tłuszcze: 3.3 g Cukry: 5.1 g Wymienniki: 5.0 WW: 2.2 WBT: 2.8
3.5.3251
Przepis za Nigelem Slater z książki „jedz”.
Smacznego