„Kto jabłko spożywa ze smakiem, swego doktora uczyni biedakiem” – mówi stare porzekadło. Naukowcy potwierdzają, iż ta ludowa mądrość, ma w sobie wiele prawdy. Jabłka są bogate w błonnik, który wpływa pozytywnie na funkcjonowanie układu pokarmowego, zmniejsza ryzyko zaparć i przeciwdziała nowotworom jelita grubego. Ten popularny owoc zawiera również witaminę C, K, witaminy z grupy B, kwas foliowy i przeciwutleniacze. Co ważne, choćby osoby mające problemy z trawieniem surowych jabłek, nie powinny rezygnować z tych owoców. Mogą zjeść jabłka pieczone, które proponujemy w naszym deserze.
Płatki owsiane to źródło energii i odporności
Płatki owsiane zawierają węglowodany i białko, witaminy z grupy B oraz magnez, a dzięki zawartości beta-glukanu pomagają obniżyć poziom cholesterolu we krwi, co ma wpływ na zmniejszenie ryzyka udarów i zawałów. Płatki pobudzają również naszą odporność oraz poprawiają wygląd skóry i włosów.
Z jabłek i płatków owsianych przyrządzisz pyszny i zdrowy deser
To małe danie jest idealnym i lekkim deserem, ale nadaje się również na śniadanie lub podwieczorek. Będzie smakować dorosłym i dzieciom, a jego przygotowanie zajmuje tylko 15 minut. Potem trzeba tylko włożyć je do piekarnika na 20 minut i poczekać, aż smakowity zapach rozniesie się w całym domu.