Zdrowsze zamienniki białego makaronu. Mnóstwo białka, witamin i błonnika

zdrowie.interia.pl 3 miesięcy temu
Zdjęcie: Interia Kulinaria


Pomysł na szybkie danie? Coś z makaronem! Można go bowiem przyrządzić na milion różnych sposobów, a czas gotowania to dosłownie kilka minut. prawdopodobnie w tym tkwi jego popularność. Podczas zakupów większość z nas sięga jednak po makaron biały i tu pojawia się problem. Dobrą alternatywą dla takiego makaronu są makarony warzywne i strączkowe. Dlaczego?


Biały makaron - tak czy nie?


Od dłuższego czasu konsekwentnie rośnie zdrowotna świadomość - w dużo większym stopniu niż przed laty przyglądamy się temu, co jemy. Nieustannie pojawiają się także nowe dietetyczne trendy, m.in. dieta niskowęglowodanowa. W centrum uwagi znalazł się również biały makaron, ponieważ to jeden z tych składników, po który sięgamy wyjątkowo chętnie. Niestety, nie jest on najlepszym źródłem składników odżywczych. Powstaje bowiem z białej mąki pszennej, która w momencie obróbki traci swoje najcenniejsze adekwatności. Co zostaje? Przede wszystkim węglowodany. A te, spożywane w nadmiarze, prowadzić mogą do szybkiego przybierania na wadze i problemów zdrowotnych. W tym miejscu pojawia się więc pytanie: czym zastąpić klasyczny biały makaron?Reklama


Makarony warzywne i makarony strączkowe - czy są zdrowe?


Za zdrowsze zamienniki białego makaronu uznawane są makarony warzywne i strączkowe. Czy słusznie? Sprawdźmy to, zaczynając od podstaw. Makaron z białej mąki, jak już wspominaliśmy, to głównie źródło węglowodanów. Oznacza to, iż dostarczy nam on energii, ale cennych składników odżywczych już nie. Te z kolei znajdziemy w makaronach warzywnych i strączkowych.


Makaron warzywny, jak trafnie wskazuje nazwa, powstaje z warzyw. Dzięki temu jest bogaty w witaminy A, C, K oraz różne minerały, takie jak potas czy magnez. Co więcej, to jednocześnie doskonałe źródło antyoksydantów wspierających m.in. układ odpornościowy. Makaron warzywny jest ponadto niskokaloryczny, co czyni go świetnym wyborem dla osób pragnących zredukować masę ciała.


Nieco innymi adekwatnościami cechuje się natomiast makaron strączkowy. Przede wszystkim jest on bogaty w białko, co sprawia, iż to dobra opcja dla wegetarian i wegan. Ale też dla osób uprawiających sport lub po prostu aktywnych fizycznie - źródło białka do budowy mięśni to coś, na czym szczególnie im zależy. Wreszcie, makaron strączkowy zawiera dużo błonnika, który wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu trawiennego i pomaga w utrzymaniu stabilnego poziomu cukru we krwi.


Makarony warzywne i strączkowe - zastosowanie


Jeśli mielibyśmy wskazać wspólny element pomiędzy białym makaronem a jego zdrowszymi alternatywami, byłaby to różnorodność zastosowań. Makarony warzywne i strączkowe można bowiem wykorzystać na wiele różnych sposobów: od prostych sałatek po bardziej wyrafinowane dania. Przykładów na potwierdzenie tej tezy nie trzeba daleko szukać.
Makaron z cukinii idealnie sprawdza się jako baza do letnich sałatek, z marchewki - z kurczakiem w sosie curry, a strączkowy - z sosami grzybowymi. Co więcej, wszystkie one zachęcają do kulinarnych eksperymentów, ponieważ można je łączyć z różnymi warzywami, sosami, ziołami, a choćby owocami.


Skoro idziemy z duchem czasu i celujemy w zdrową żywność, przejść obojętnie nie możemy obok ekologicznego aspektu. Wybór makaronów warzywnych i strączkowych również w tym kontekście ma swoje zalety. Warto mianowicie wiedzieć, iż produkcja tradycyjnego makaronu wiąże się z intensywnym wykorzystaniem zasobów (takich jak woda i energia) oraz emisją gazów cieplarnianych. Uprawa warzyw i roślin strączkowych pozostaje z kolei mniej obciążająca dla środowiska. To jednak nie wszystko: wiele z nich produkowanych jest w sposób bardziej zrównoważony i przez lokalnych producentów, co dodatkowo ogranicza związany z transportem ślad węglowy.


Zdrowe dodatki do dań z makaronem


Zmiana nawyków żywieniowych bez wątpienia może być trudnym zadaniem. Zwłaszcza wtedy, gdy przez lata przywykliśmy do spożywania niezdrowych produktów. Nie jest to jednak przykład makaronów. Zdrowych posiłków najczęściej nie spożywamy z powodu braku czasu i codziennego pośpiechu. Tymczasem ugotowanie makaronu warzywnego lub strączkowego zajmuje dokładnie tyle samo czasu, co białego.
Samo ugotowanie makaronu to oczywiście dopiero początek. Niemniej od zdrowego dania dzieli nas dosłownie kilka kolejnych minut: wystarczy dodać świeże warzywa, odrobinę oliwy, ulubione przyprawy i gotowe. Jest więc nie tylko szybko, ale i pożywnie. A to tylko jeden z przykładów - makarony warzywne i strączkowe są doskonałą bazą do eksperymentowania w kuchni.
Zmiana nawyków żywieniowych i wprowadzenie do diety makaronów warzywnych i strączkowych z pewnością przyniesie wiele korzyści: zdrowotnych, ekologicznych i kulinarnych. Mimo to niektóre rzeczy pozostają niezmienne: kluczem do zdrowej diety wciąż pozostaje różnorodność i umiar.
CZYTAJ TAKŻE:
Idź do oryginalnego materiału