Święta Bożego Narodzenia są bez wątpienia jednym z najbardziej wyczekiwanych okresów w całym roku. To właśni wtedy spotykamy się przy wigilijnym stole z całą rodziną, a także możemy cieszyć się okazjonalnymi daniami. Warto jednak zwrócić uwagę na to, iż tradycyjne, polskie dania bożonarodzeniowe są dość kaloryczne i ciężkostrawne. Choć wiele osób, w tym wyjątkowym okresie, stara się na chwilę zapomnieć o dietetycznych postanowieniach, to jednak o swoją sylwetkę warto dbać w sposób ciągły. Poznajmy więc kilka fit przepisów na kultowe, świąteczne potrawy, które nie zrujnują naszej diety!
Fit święta Bożego Narodzenia- czy to możliwe?
Nie da się ukryć, iż w świątecznym okresie zachowanie zdrowej i zbilansowanej diety nie jest naszym priorytetem. Świąteczne obżarstwo może wprawić nas w dobry nastrój, a pojawiające się tuż po nim wyrzuty sumienia spróbujemy zagłuszyć kolejnym kawałkiem smakowitego ciasta. Trzeba przyznać, iż wigilijne potrawy – podobnie jak cała, polska kuchnia – cechują się pokaźną kalorycznością i są wyjątkowo ciężkostrawne. Dominują bowiem sałatki z tłustymi dipami na bazie majonezu, czy smażone na głębokim oleju ryby. Niestety, w większości takie potrawy sprawiają, iż kiedy po wigilii wchodzimy na wagę, możemy zauważyć kilka kilogramów więcej. Dodatkowo nasza wątroba – szczególnie jeżeli przyzwyczajona jest do zdrowych i zbilansowanych składników pokarmowych – może potrzebować dłużej chwili czasu w “dojście do siebie”. Warto jednak zauważyć, iż fit wigilijne potrawy są możliwe i co najważniejsze, pomogą nam przygotować smaczne, alternatywne dania na święta. Ich smak nie będzie się niczym różnił, a nasza sylwetka nam za nie podziękuje! Święta Bożego Narodzenia jak najbardziej mogą być fit, wystarczy tylko wiedzieć, jak je odpowiednio zorganizować!
Zdrowa wigilia- przepisy
Zdrowia wigilia- czy to możliwe? Wiele osób, która chcą choćby w okresie świąt zadbać o swoją sylwetkę, z pewnością zadaje sobie to pytanie. Okazuje się jednak, iż zorganizowanie zdrowej wigilii jest w zasięgu możliwość każdego z nas. Wystarczy jedynie odrobina chęci i chwila czasu, którą spędzimy w kuchni. Przepisy na zdrową wigilię z pewnością będą wyjątkowo smaczne, a ich samodzielne przygotowanie dostarczy nam wiele satysfakcji!
Wigilijne dania główne w wersji fit- pierogi oraz ryba bez smażenia!
Podczas kolacji wigilijnej nie może na naszym stole zabraknąć pierogów, a także smakowitej rybki. Warto więc dowiedzieć się, jak przygotować te tradycyjne dania, w nieco zdrowszej wersji!
Zdrowe, razowe pierogi z kapustą i grzybami
Pierogi z kapustą i grzybami to wigilijny przysmak. jeżeli chcemy jednak przygotować je w wersji fit, wówczas potrzebne nam będą:
- około 250 gram mąki żytniej;
- około 200-220 mililitrów bardzo ciepłej wody;
- fit oliwa z oliwek;
- 500 gram kiszonej kapusty;
- 30 gram suszonych grzybów;
- przyprawy- wedle uznania.
Sposób przygotowania:
Mąkę żytnią łączymy z ciepłą wodą i wyrabiamy elastyczne ciasto na pierogi. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek i przesmażamy kapustę kiszoną wraz z grzybami. Lepimy pierogi- zgodnie z naszą tradycją, a następnie wrzucamy je do wrzącej wody, do momentu w którym się ugotują.
Ryba po grecku bez smażenia
Wigilia bez ryby praktycznie nie ma sensu! Możemy ją jednak przygotować całkowicie bez smażenia, czym znacznie ograniczymy kaloryczność dania. Potrzebne nam będą:
- około 500 gram filetów z mintaja- lub innej, ulubionej ryby;
- 2 marchewki;
- pietruszka;
- 50 gram selera;
- cebula;
- 1-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego;
- fit przyprawy– wedle uznania.
Sposób przygotowania:
Filet z mintaja lub innej ryby dokładnie myjemy pod zimną wodą. Układamy rybę do odsączenia, a w między czasie ścieramy warzywa na drobnej tarce i smażymy je ze sobą na łyżeczce oliwy z oliwek. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i dusimy warzywa pod przykryciem przez około 10 minut. W osobnym garnku podgrzewamy wodę do temperatury około 70 stopni Celsjusza. Filety rybne nacieramy przyprawami i zawijamy je szczelnie w folię aluminiową. Tak przygotowana ryba powinna przez 12 minut znajdować się w garnku z przygotowaną wodą. Po ugotowaniu ryby, przykrywamy ją “pierzynką” z warzyw i możemy cieszyć się jej smakiem!
Fit sałatki na święta- tradycyjna sałatka jarzynowa w zdrowej wersji!
Wigilia to okres, w którym na naszym stole nie może zabraknąć “majonezowej” sałatki jarzynowej. Okazuje się jednak, iż drobne “udoskonalenie” przepisu, pozwoli znacznie obniżyć jej kaloryczność i sprawić, iż będzie lekkostrawna. Co będzie nam potrzebne do jej przygotowania? Otóż:
- 3 ugotowane na twardo jajka;
- 3-4 ugotowane marchewki;
- ugotowana pietruszka;
- puszka groszku konserwowego;
- 2 ugotowane ziemniaki;
- jabłko;
- puszka kukurydzy;
- 4 ogórki kiszone- najlepiej małosolne;
- por;
- serek homogenizowany lub gęsty jogurt naturalny;
- majonez “light”
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
Wszystkie warzywa – oczywiście muszą być one ugotowane i obrane ze skórki – siekamy w drobną kostkę i wrzucamy do miski. Następnie przygotowujemy zdrowy “mniej majonezowy” sos. W miseczce mieszamy około 3-4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego lub serka homogenizowanego i dodajemy 1-2 łyżki majonezu w wersji “light”. Doprawiamy całość solą i pieprzem, by nasza zdrowa sałatka jarzynowa nabrała wyraźniejszego smaku!
Fit ciasto na święta- pierniczki w niskokalorycznej wersji!
Święta Bożego Narodzenia bez słodkości nie mogą być udane. Jednocześnie takie smakołyki nie muszą zrujnować naszej diety. Jak przygotować zdrowe pierniczki w wersji fit? Otóż potrzebne nam będą:
- 100 gram gryczanej mąki;
- 60 gram mąki kasztanowej;
- jajko;
- miód;
- naturalny olej kokosowy;
- szczypta sody oczyszczonej;
- przyprawa do pierników.
Sposób przygotowania:
W osobnej misce należy wymieszać ze sobą suche składniki. W niewielkim naczyniu rozgrzewamy olej kokosowy z miodem i wlewamy do miski z suchymi składnikami. Dodajemy przyprawę do piernika, jajko i sodę, a następnie zagniatamy ciasto. Pozostało nam jedynie wyciąć z ciasta odpowiednie wzory i wstawić pierniczki do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po 12 minutach powinny być gotowe!