Zdrowsze Święta! Fit przepisy na dania wigilijne!

swiatsupli.pl 1 rok temu

Święta Bożego Narodzenia są bez wątpienia jednym z najbardziej wyczekiwanych okresów w całym roku. To właśni wtedy spotykamy się przy wigilijnym stole z całą rodziną, a także możemy cieszyć się okazjonalnymi daniami. Warto jednak zwrócić uwagę na to, iż tradycyjne, polskie dania bożonarodzeniowe są dość kaloryczne i ciężkostrawne. Choć wiele osób, w tym wyjątkowym okresie, stara się na chwilę zapomnieć o dietetycznych postanowieniach, to jednak o swoją sylwetkę warto dbać w sposób ciągły. Poznajmy więc kilka fit przepisów na kultowe, świąteczne potrawy, które nie zrujnują naszej diety!

Fit święta Bożego Narodzenia- czy to możliwe?

Nie da się ukryć, iż w świątecznym okresie zachowanie zdrowej i zbilansowanej diety nie jest naszym priorytetem. Świąteczne obżarstwo może wprawić nas w dobry nastrój, a pojawiające się tuż po nim wyrzuty sumienia spróbujemy zagłuszyć kolejnym kawałkiem smakowitego ciasta. Trzeba przyznać, iż wigilijne potrawy – podobnie jak cała, polska kuchnia – cechują się pokaźną kalorycznością i są wyjątkowo ciężkostrawne. Dominują bowiem sałatki z tłustymi dipami na bazie majonezu, czy smażone na głębokim oleju ryby. Niestety, w większości takie potrawy sprawiają, iż kiedy po wigilii wchodzimy na wagę, możemy zauważyć kilka kilogramów więcej. Dodatkowo nasza wątroba – szczególnie jeżeli przyzwyczajona jest do zdrowych i zbilansowanych składników pokarmowych – może potrzebować dłużej chwili czasu w “dojście do siebie”. Warto jednak zauważyć, iż fit wigilijne potrawy są możliwe i co najważniejsze, pomogą nam przygotować smaczne, alternatywne dania na święta. Ich smak nie będzie się niczym różnił, a nasza sylwetka nam za nie podziękuje! Święta Bożego Narodzenia jak najbardziej mogą być fit, wystarczy tylko wiedzieć, jak je odpowiednio zorganizować!

Zdrowa wigilia- przepisy

Zdrowia wigilia- czy to możliwe? Wiele osób, która chcą choćby w okresie świąt zadbać o swoją sylwetkę, z pewnością zadaje sobie to pytanie. Okazuje się jednak, iż zorganizowanie zdrowej wigilii jest w zasięgu możliwość każdego z nas. Wystarczy jedynie odrobina chęci i chwila czasu, którą spędzimy w kuchni. Przepisy na zdrową wigilię z pewnością będą wyjątkowo smaczne, a ich samodzielne przygotowanie dostarczy nam wiele satysfakcji!

Wigilijne dania główne w wersji fit- pierogi oraz ryba bez smażenia!

Podczas kolacji wigilijnej nie może na naszym stole zabraknąć pierogów, a także smakowitej rybki. Warto więc dowiedzieć się, jak przygotować te tradycyjne dania, w nieco zdrowszej wersji!

Zdrowe, razowe pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami to wigilijny przysmak. jeżeli chcemy jednak przygotować je w wersji fit, wówczas potrzebne nam będą:

  • około 250 gram mąki żytniej;
  • około 200-220 mililitrów bardzo ciepłej wody;
  • fit oliwa z oliwek;
  • 500 gram kiszonej kapusty;
  • 30 gram suszonych grzybów;
  • przyprawy- wedle uznania.
Pierogi to nieodzowna część wigilijnej kolacji.

Sposób przygotowania:

Mąkę żytnią łączymy z ciepłą wodą i wyrabiamy elastyczne ciasto na pierogi. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek i przesmażamy kapustę kiszoną wraz z grzybami. Lepimy pierogi- zgodnie z naszą tradycją, a następnie wrzucamy je do wrzącej wody, do momentu w którym się ugotują.

Ryba po grecku bez smażenia

Wigilia bez ryby praktycznie nie ma sensu! Możemy ją jednak przygotować całkowicie bez smażenia, czym znacznie ograniczymy kaloryczność dania. Potrzebne nam będą:

  • około 500 gram filetów z mintaja- lub innej, ulubionej ryby;
  • 2 marchewki;
  • pietruszka;
  • 50 gram selera;
  • cebula;
  • 1-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego;
  • fit przyprawy– wedle uznania.
Ryba po grecku to pyszne danie nie tylko na ciepło jak i na zimno.

Sposób przygotowania:

Filet z mintaja lub innej ryby dokładnie myjemy pod zimną wodą. Układamy rybę do odsączenia, a w między czasie ścieramy warzywa na drobnej tarce i smażymy je ze sobą na łyżeczce oliwy z oliwek. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i dusimy warzywa pod przykryciem przez około 10 minut. W osobnym garnku podgrzewamy wodę do temperatury około 70 stopni Celsjusza. Filety rybne nacieramy przyprawami i zawijamy je szczelnie w folię aluminiową. Tak przygotowana ryba powinna przez 12 minut znajdować się w garnku z przygotowaną wodą. Po ugotowaniu ryby, przykrywamy ją “pierzynką” z warzyw i możemy cieszyć się jej smakiem!

Fit sałatki na święta- tradycyjna sałatka jarzynowa w zdrowej wersji!

Wigilia to okres, w którym na naszym stole nie może zabraknąć “majonezowej” sałatki jarzynowej. Okazuje się jednak, iż drobne “udoskonalenie” przepisu, pozwoli znacznie obniżyć jej kaloryczność i sprawić, iż będzie lekkostrawna. Co będzie nam potrzebne do jej przygotowania? Otóż:

  • 3 ugotowane na twardo jajka;
  • 3-4 ugotowane marchewki;
  • ugotowana pietruszka;
  • puszka groszku konserwowego;
  • 2 ugotowane ziemniaki;
  • jabłko;
  • puszka kukurydzy;
  • 4 ogórki kiszone- najlepiej małosolne;
  • por;
  • serek homogenizowany lub gęsty jogurt naturalny;
  • majonez “light”
  • sól i pieprz do smaku.
Sałatka jarzynowa to klasyk na polskich stołach.

Sposób przygotowania:

Wszystkie warzywa – oczywiście muszą być one ugotowane i obrane ze skórki – siekamy w drobną kostkę i wrzucamy do miski. Następnie przygotowujemy zdrowy “mniej majonezowy” sos. W miseczce mieszamy około 3-4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego lub serka homogenizowanego i dodajemy 1-2 łyżki majonezu w wersji “light”. Doprawiamy całość solą i pieprzem, by nasza zdrowa sałatka jarzynowa nabrała wyraźniejszego smaku!

Fit ciasto na święta- pierniczki w niskokalorycznej wersji!

Święta Bożego Narodzenia bez słodkości nie mogą być udane. Jednocześnie takie smakołyki nie muszą zrujnować naszej diety. Jak przygotować zdrowe pierniczki w wersji fit? Otóż potrzebne nam będą:

  • 100 gram gryczanej mąki;
  • 60 gram mąki kasztanowej;
  • jajko;
  • miód;
  • naturalny olej kokosowy;
  • szczypta sody oczyszczonej;
  • przyprawa do pierników.
Nie ma nic lepszego niż domowe pierniki

Sposób przygotowania:

W osobnej misce należy wymieszać ze sobą suche składniki. W niewielkim naczyniu rozgrzewamy olej kokosowy z miodem i wlewamy do miski z suchymi składnikami. Dodajemy przyprawę do piernika, jajko i sodę, a następnie zagniatamy ciasto. Pozostało nam jedynie wyciąć z ciasta odpowiednie wzory i wstawić pierniczki do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po 12 minutach powinny być gotowe!

Idź do oryginalnego materiału