Buraki to nasza super żywność, którą znajdziemy w każdym niemal sklepie spożywczym. To prawdziwa bomba zdrowych substancji. Buraki zawierają witaminy C i A, kwas foliowy, mangan, potas i żelazo. Są źródłem przeciwutleniaczy, działających przeciwnowotworowo i związków azotu, niezwykle korzystnych dla naszego zdrowia.
Buraki na odchudzanie
Buraki można nazwać sprzymierzeńcami odchudzania dzięki swojej niskiej kaloryczności (43 kcal w 100 g) i wysokiej zawartości błonnika, który pomaga długo czuć się najedzonym, co wpływa na mniejsze spożycie kalorii w ciągu dnia. Jednocześnie błonnik poprawia stan jelit i przeciwdziała zaparciom.
Buraki obniżają ciśnienie
Badania wykazały, iż buraki obniżają ciśnienie krwi, tym samym zmniejszając ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Badacze uważają, iż dzieje się tak dzięki wysokiemu poziomowi azotanów w burakach i zalecają spożywanie tych warzyw jako skutecznego sposobu leczenia nadciśnienia.
Kto powinien unikać buraków
Ogólnie buraki są bardzo dobrze tolerowane przez nasz organizm. Powinny na nie jednak uważać osoby z zespołem jelita wrażliwego (z ang. Irritable Bowel Syndrome – IBS). Warzywo to ma bowiem wysoką zawartością FODMAP (fermentujących oligo-, di- i monosacharydów oraz polioli). Związki te u osób z IBS mogą powodować dolegliwości żołądkowo-jelitowe (np. bóle brzucha, uczucie przelewania, biegunki, wzdęcia i zaparcia).
Z czym warto podawać buraki?
Jak podaje w swoim „Leksykonie smaków” znawczyni kuchni Niki Segnit, buraki idealnie pasują do smaków słonych i kwaśnych, dlatego też doskonale sprawdzają się w towarzystwie słonych serów (np. feta czy kozi) czy tłustych ryb, takich jak: śledź, czy makrela. Dodatkiem wspaniale podkreślającym smak buraków jest świeży koperek – warto dodać go do sałatek z buraka czy barszczu.
Przypomnij sobie smak zasmażanych buraczków
Proponujemy odrobinę zmodyfikowaną, w stosunku do klasycznej, wersję zasmażanych buraczków, bez podnoszącej kaloryczność dania mąki, ale równie pyszną i zdrową, dodatkowo oszczędzającą czas, bo nie musimy buraków wcześniej gotować czy piec.