Zdrowa jesienna kuchnia. Dynia – przepisy fit.

swiatsupli.pl 1 rok temu

Jesień składnia nas zwykle do tego, by wprowadzić do swojej kuchni nieco więcej oryginalności i przepisów, które zaskoczą nas i naszych domowników. Każda pora roku cechuje się swoistą sezonowością, która szczególnie uwidacznia się w kontekście warzyw. Każdy z nas, kto spędza odrobinę więcej czasu w kuchni, doskonale zdaje sobie sprawę z tego, iż symbolem jesieni stała się dynia. To pomarańczowe warzywo potrafi urozmaicić każde danie, a dodatkowo może stać się świetną podstawą do przygotowania różnorodnych deserów. Z pewnością jedni z nas dynię pokochają, podczas gdy drudzy niezbyt przekonają się do jej walorów smakowych. Jednocześnie gotowanie z dynią w roli głównej może być wyjątkowo owocne. Wobec tego, czy dynia jest zdrowa i jakie fit dania można z niej przygotować?

Czy dynia jest zdrowa?- adekwatności odżywcze dyni

Dynia należy do grupy warzyw dyniowatych i ze względu na jej kolor, a także dostępność, stała się ona symbolem jesiennej kuchni. Co więcej, dla osób, które przygotowują zdrowe posiłki, z ograniczoną ilością kalorii, dynia stała się jednym z najważniejszych składników właśnie na tę porę roku. Warto zauważyć, iż absolutnie wszystkie warzywa z grupy dyniowatych są cennym źródłem wielu substancji odżywczych i składników mineralnych. Już sam miąższ dyni cechuje się dość wyjątkowym i specyficznym składem chemicznym i wysoką wartością odżywczą. Co ciekawe, choć dynia zawiera dość niewielką ilość składników takich jak białko, tłuszcze czy węglowodany, to jednak może pochwalić się wysoką zawartością soli mineralnych oraz witamin. Które z nich znajdziemy w dyni? Otóż:

  • witamina A- około 2 miligramy w 100 gramach dyni;
  • witaminy z grupy B- głównie witamina B1, B2 oraz B6;
  • witamina C- około 8 miligramów na 100 gramów dyni;
  • witamina K.

Dodatkowo w dyni można również doszukać się soli mineralnych, a głównie będzie ona cennym źródłem:

  • żelaza;
  • niacyny;
  • ryboflawiny;
  • tiaminy;
  • wapnia;
  • potasu;
  • magnezu.

Jak wiec widać, nikt z nas nie powinien mieć wątpliwości co do tego, czy dynia jest zdrowa. Warto w tym momencie również podkreślić fakt, iż zawiera ona znikomą ilość tłuszczy i cechuje się maksymalnie niską kalorycznością. Wobec tego dania z dyni będą z całą pewnością fit i pomogą nam zadbać o naszą sylwetkę w jesiennym sezonie.

Fit przepisy z dynią w roli głównej

Zdrowe przepisy z dyni to z pewnością bogactwo różnorodnych pomysłów na dania, które mogą nam pomóc wprowadzić do naszej kuchni wyjątkowy smak oraz ograniczyć spożywanie kalorii. Tak naprawdę, dynia jest jednym z tych warzyw, które sprawdzą się zarówno do przygotowywania zdrowych dań głównych, ale także do przygotowania różnorodnych deserów i przekąsek. Wobec tego, jakie są najpopularniejsze, zdrowe przepisy z dyni?

1. Zdrowa zupa-krem z dyni

Zupa-krem z dyni to chyba jedno z najpopularniejszych i mocno rozgrzewających dań, które idealnie sprawdzają się na sezon jesienny. Co będzie nam potrzebne do jej przygotowania?

Zupa krem z dyni.

Składniki na zupę-krem z dyni:

  • około 1 kilogram oczyszczonej dyni;
  • 200 mililitrów śmietanki w wersji light;
  • 1 duża cebula;
  • łyżka oliwy z oliwek – najlepiej w sprayu
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

W pierwszej kolejności obieramy i kroimy w drobną kostkę cebulę, którą następnie podsmażamy w garnku na łyżce oliwy z oliwek. Następnie dodajemy około 50 mililitrów wody i sól i pozwalamy się jej zagotować. W międzyczasie ścieramy na tarce o grubych oczkach dynię i dodajemy ją do gotującego się wywaru. W momencie kiedy dynia zmięknie, dodajemy śmietankę. Całość dokładnie mieszamy i gotujemy przez około 15 minut. Danie możemy serwować od razu w towarzystwie grzanek.

Podstawą zdrowej kuchni jest sięganie po zdrowsze zamienniki tłuszczy, takie jak oliwa z oliwek od Oli Oli. Dostępny TUTAJ.

2. Fit spaghetti z dyni z mielonym indykiem

Kolejnym wspaniałym pomysłem na obiad z dynią w roli głównej jest dyniowe spaghetti z mięsem indyczym. Co będzie nam potrzebne do jego wykonania?

Makaron z dyni, oczywiście makaronowej

Składniki na dyniowe spaghetti z indykiem:

  • 1 dynia- najlepiej makaronowa;
  • 300 gramów mięsa mielonego z indyka;
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego lub oliwy z oliwek;
  • 300 gramów przecieru pomidorowego lub passaty;
  • 3-4 ząbki czosnku;
  • sól, pieprz i bazylia;
  • około 100 mililitrów wody.

Przygotowanie:

Dynię kroimy na pół i usuwamy z niej gniazda nasienne. Następnie w formie do pieczenia umieszczamy obie połówki dyni- miąższem do dołu i dolewamy wody na około 2 centymetry. Dynię nakłuwamy widelcem i pieczemy przez około 45 minut w temperaturze 200-205 stopni Celsjusza. Po tym czasie, przy pomocy widelca “zeskrobujemy” miąższ dyni tworząc tym samym nasze spaghetti. Na patelni rozpuszczamy olej kokosowy lub oliwę i podsmażamy cebulę z czosnkiem. Następnie dodajemy mięso z indyka, oraz przecier pomidorowy. Tak przygotowany sos wykładamy na dyniowe spaghetti oraz doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Gdy już sięgamy po olej palmowy w celach kulinarnych h, dobrze wybrac sprawdzonych producentów jak firma KFD Kupisz TUTAJ.

3. Ciasto fit dyniowe

Ciasto fit dyniowe to świetna propozycja dla miłośników łakoci, którzy nie chcą zrujnować swojej sylwetki. Jest puszyste i rozpływa się w ustach z każdym kęsem. Co będzie nam potrzebne do wykonania?

Ciasto dyniowe, smaczne i zdrowe.

Składniki na ciasto fit dyniowe:

  • 2 szklanki miąższu z dyni;
  • 2 szklanki mąki- wysokiej jakości;
  • 1 łyżeczka cukru brązowego lub innego substytutu cukru białego;
  • 3 jajka;
  • łyżeczka cynamonu;
  • pół szklanki oleju kokosowego;
  • rodzynki i orzechy.

Przygotowanie:

Jajka ubijamy z cukrem brązowym lub innym zamiennikiem na puszystą masę. Partiami dodajemy mąkę oraz inne składniki sypkie. Dynie w miedzy czasie blendujemy i dodajemy do masy. Następnie przekładamy całość do formy, a wierzch ciasta posypujemy rodzynkami i orzechami. Całość pieczemy przez około 40 minut w temperaturze 180 stopni.

Erytrytol to świetny zamiennik cukru, nie bez powodu jest nazywany “dobrym cukrem” Znajdziesz go TUTAJ.

4. Muffinki dyniowe fit

Muffinki dyniowe fit to kolejny przepis na wyśmienity deser. Oto co będzie nam potrzebne do przygotowania!

Fit muffinki z dyni

Składniki:

  • szklanka mąki;
  • ksylitol lub erytrol;
  • olejek waniliowy;
  • 200 gram starej dyni;
  • mleko beztłuszczowe;
  • jajko.

Przygotowanie:

W głębokiej misce mieszamy mąkę, jajko, mleko oraz zamiennik cukru. Dodajemy tyle mleka, by uzyskać gładką, półpłynna masę. Następnie dodajemy do niej startą na grubych oczkach dynię i ponownie mieszamy. Całość przekładamy do foremek na muffinki i pieczemy przez około 20-30 minut w temperaturze nie wyższej niż 180 stopni. Smacznego!

Ksylitol to zamiennik cukru pochodzenia naturalnego oraz o niskiej kaloryczności. kliknij TUTAJ
Idź do oryginalnego materiału