Nadciśnienie tętnicze dotyka dwie trzecie osób powyżej 60. roku życia i co roku przyczynia się do 10 milionów zgonów na całym świecie. Często bezobjawowe schorzenie zwiększa ryzyko chorób serca, udaru mózgu i innych poważnych problemów zdrowotnych. Wpływ wysokiego spożycia soli na mózg to niedoceniany dotychczas czynnik ryzyka nadciśnienia – sugerują badania, o których informuje pismo „Neuron”.
Około jednej trzeciej pacjentów cierpiących na nadciśnienie tętnicze nie reaguje na standardowe leki, które działają przede wszystkim na naczynia krwionośne i nerki, zgodnie z długoletnim poglądem, iż nadciśnienie tętnicze zaczyna się właśnie tam.
Badania interdyscyplinarnego zespołu prof. Mashy Prager-Khoutorsky z McGill University sugerują, iż mózg może być brakującym ogniwem w niektórych postaciach nadciśnienia tętniczego, tradycyjnie przypisywanych nerkom. Przeprowadzone na szczurach eksperymenty podważają długo utrzymujące się przekonania dotyczące nadciśnienia i wskazują na mózg jako nowy cel terapeutyczny.
Aby naśladować ludzkie nawyki żywieniowe, szczurom podawano wodę zawierającą 2 proc. soli kuchennej (NaCl), co odpowiada codziennej diecie opartej na fast food i produktach takich jak bekon, makaron instant i ser topiony.