Zaskakujące adekwatności jadalnych kwiatów. Wrzuć do sałatki lub zaparz jak herbatę

zdrowie.interia.pl 2 miesięcy temu
Zdjęcie: INTERIA.PL


Czy wiesz, iż wiele kwiatów z twoich rabat stanowi nie tylko wspaniałą dekorację, ale też smaczny kąsek? Jadalne kwiaty to nie tylko estetyczny dodatek do potraw, ale również bogate źródło witamin, minerałów i antyoksydantów. W kuchni mogą być używane na wiele różnych sposobów – jako składnik sałatek, dodatki do deserów, a choćby jako ozdoba drinków. Co można zjeść? Te kwiaty okażą się pyszne i pełnowartościowe!


Kwiaty, które nadają się do jedzenia


Są wielokolorowe i piękne po rozkwitnięciu. Te gatunki kwiatów nadają się nie tylko do obsadzania rabat, ale też do jedzenia.
Jakie są najpopularniejsze jadalne kwiaty?Reklama


nagietek (Calendula officinalis) - nagietki są popularne nie tylko ze względu na swoje jasne, pomarańczowe kwiaty, ale również z uwagi swój lekko pikantny smak. Z uwagi na niego, są używane jako zamiennik szafranu. Mogą być dodawane do sałatek, zup i ryżu,bratek - mają delikatny, słodkawy smak. Nadają się doskonale do deserów, sałatek oraz jako dekoracja do ciast i drinków. Są bogate w witaminę C i antyoksydanty,róża - płatki róż są jadalne i mają lekko słodki smak. Mogą być używane do produkcji wody różanej, syropów, marmolad oraz jako dodatek do sałatek i deserów. Zawierają witaminy A, C i E, a także korzystne dla zdrowia kwasy organiczne,lawenda - lawenda ma intensywny, aromatyczny smak, który doskonale komponuje się z deserami, mięsem oraz napojami. Jest również popularna w produkcji miodu lawendowego i orzeźwiających lemoniad. Lawenda działa uspokajająco i pomaga w problemach ze snem,nasturcja - kwiaty nasturcji mają ostry, pieprzowy smak przypominający rukolę. Są idealnym dodatkiem do sałatek, kanapek oraz sosów. Są bogate w witaminę C i mają adekwatności antybakteryjne.


Kwiaty, które można jeść na surowo


Co ciekawe, wiele z kwiatów można jeść całkowicie na surowo, bez jakiejkolwiek obróbki. Oczywiście można też wykorzystać je do pieczenia, gotowania czy smażenia, jednak wtedy czasem ich smak się zmienia. Pamiętaj, tylko aby przed zjedzeniem dokładnie oczyścić, umyć i osuszyć rośliny - aksamitki, fiołki, chabry, begonie, stokrotki, nasturcje, floksy, goździki, werbeny czy ogóreczniki.
Do grona jadalnych kwiatów zaliczamy też kwiaty cukinii, które są delikatne i mają lekko orzechowy smak. Mogą być nadziewane serami, a także spożywane na surowo w sałatkach. Podobnie jak pelargonia, bez czarny czy dzwonek ogrodowy.


adekwatności zdrowotne jadalnych kwiatów


Jadalne kwiaty nie tylko wzbogacają smak potraw, ale również mają liczne korzyści zdrowotne. Warto spożywać je z uwagi na walory smakowe oraz adekwatności. Wiele z nich jest bogatych w antyoksydanty, które pomagają zwalczać wolne rodniki w organizmie, chroniąc komórki przed uszkodzeniami.
Kwiaty jadalne są źródłem cennych witamin, takich jak witamina C, która wzmacnia układ odpornościowy, oraz witamina A, która wspiera zdrowie skóry i oczu. Dodatkowo zawierają minerały, takie jak potas, magnez i wapń.


Niektóre poprawiają trawienie, uspokajają oraz działają przeciwzapalnie. Np. czarny bez czy lawenda są wykorzystywane do produkcji przetworów, które łagodzą stany zapalne organizmu i wspierają zdrowie stawów.


Jak włączyć jadalne kwiaty do diety?


Włączanie jadalnych kwiatów do codziennej diety nie jest wyzwaniem na miarę masterchefa. Każdy kucharz amator może przygotowywać potrawy z dodatkiem kolorowych, pachnących składników pozyskiwanych prosto z ogrodowych rabat. Najlepiej jest dodawać kwiaty jadalne do:
sałatek - bratki, fiołki, nasturcje i nagietki doskonale komponują się z warzywami i liśćmi sałat,deserów - użyj kwiatów (róże, fiołki, lawenda) do dekoracji deserów, takich jak ciasta, babeczki, lody i galaretki,napojów - zrób pyszne soki do herbaty z czarnego bzu, chabrów bławatków lub lawendy, dodaj płatki róży do lemoniady,dań głównych - np. kwiaty cukinii mogą być nadziewane i podawane jako przystawki lub dodatki do dań głównych - makaronów, zup, risotto,przetwory - kwiaty róży, lawenda, czarny bez nadają się do produkcji pysznych dżemów, syropów i marmolad.
Spróbuj jadalnych kwiatów, a na pewno je pokochasz. Twoje dania będą wyglądały niczym z najlepszych restauracji i zachwycą swoim smakiem oraz kolorem. Przy okazji podkręcą wartości odżywcze potrawy - bez względu na to, czy będzie to deser, napój, danie główne czy pyszna konfitura.
CZYTAJ TAKŻE:
Tak objawia się uczulenie na słońce. Może pokrzyżować plany na wakacje
Pij podczas upałów, a wieczorem zrób z niego tonik. Ocet lawendowy ma moc adekwatności
Sekret młodości, zdrowego serca i odporności. Witamina E dba nie tylko o piękną cerę
Idź do oryginalnego materiału