Naturalnym źródłem cukru są owoce, które przy okazji mają wiele innych, cennych dla zdrowia składników. Jednak ze względu na masową produkcję pokarmu i by podkręcić jego smak, w tej chwili do niemal wszystkiego dodaje się białe kryształki, czyli tzw. cukier wolny. To właśnie on jest najbardziej szkodliwy dla naszego zdrowia, a spożywany w nadmiarze prowadzi do wielu dolegliwości i chorób: otyłości, cukrzycy, czy problemów z sercem. Ponadto może sprawiać, iż będziesz odczuwać ciągłe zmęczenie i senność. Dlatego zaleca się, aby znacznie ograniczyć produkty, które są w niego bogate.
REKLAMA
Zobacz wideo Zrobiłyśmy słodycze jak z PRL-u. Galaretki w cukrze
Co się dzieje, gdy nie jemy cukru? Początki są trudne
Jak informuje medonet.pl, najczęstszymi dolegliwościami występującymi po znacznym ograniczeniu spożycia cukru są:
bóle głowy,
zmęczenie,
wahania nastroju.
Co więcej, niekiedy zgłaszano również pojawiające się lęki, łaknienie, zawroty głowy, a choćby rozwijająca się depresję. Tak więc nagłe odstawienie może być nieprzyjemne zarówno fizycznie, jak i psychicznie.
Zobacz też: Beata Tadla całkowicie wyrzuciła z diety ten produkt. Poczuła się lepiej i schudła 18 kilogramów
Na szczęście najczęściej dolegliwości były czasowe, niemniej najbardziej realnym powodem, dlaczego nasz organizm zachowuje się w ten sposób, jest reakcja mózgu na działanie słodkości. Nie bez znaczenia jest też mechanizm "nagrody". Po spożyciu uwalnia się dopamina i pojawia się uczucie przyjemności, przez co chętniej i częściej po nie sięgamy.
O tym, iż cukier pobudza w mózgu ośrodki odpowiedzialne za przyjemności informuje również portal lightcatering.pl. Z tego powodu działa na nasz organizm niczym używka. Do listy dolegliwości dorzuca również impulsywne działania, rozdrażnienie i niecierpliwość.
Co daje wykluczenie cukru? Lista pozytywów jest długa
Całkowity detoks na początku bywa naprawdę ciężki. Dlatego jeżeli już się na niego decydujesz, lepiej robić to w małych, acz zdecydowanych krokach i zwiększać je z czasem. Ryzyko, iż wystąpią nieprzyjemne dolegliwości, znacznie spadnie. Jak zaznaczył dietetyk dr Bartek Kulczyński, choć na pierwsze efekty przyjdzie ci poczekać choćby kilka tygodni, zdecydowanie warto. Na co możesz liczyć, gdy przestaniesz jeść cukier? Dietetyk wymienia szereg zalet, w tym między innymi: odczuwalnie większy zastrzyk energii na co dzień, zniknie nadmierna senność, poprawi się nastrój, pamięć, koncentracja, a choćby cera (spowolni się również powstawanie zmarszczek).
OSTRZEŻENIE! Nie zapomnij, żeby w razie jakichkolwiek wątpliwości, czy niepokojących objawów, w pierwszej kolejności skonsultować się ze specjalistą: lekarzem bądź dietetykiem, którzy w razie potrzeby zlecą potrzebne badania. Warto zasięgnąć ich rady również w przypadku planowanych zmian w żywieniu. Dzięki temu będziesz mieć pewność, iż wszystko przebiega tak, jak trzeba.
jeżeli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu.
Zachęcamy do zaobserwowania nas w Wiadomościach Google.