Kapusta to jedno z najstarszych warzyw, znane od czterech tysięcy lat. Cenione było nie tylko za walory smakowe, ale również za prozdrowotne działanie. W medycynie ludowej okłady z liści kapusty stosowane były na bóle reumatyczne oraz w leczeniu stanów zapalnych. Dziś wiadomo także, iż jedzenie kiszonej kapusty pomaga zadbać o sprawność jelita grubego i wykazuje działanie antynowotworowe. A wszystko dzięki zawartym w niej związkom hamującym rozwój komórek rakowych.
Jedzenie kiszonej kapusty korzystnie wpływa na pracę jelita grubego
Na poprawę pracy jelita grubego i usprawnienie jego podstawowych funkcji wpływają zarówno zawarte w kiszonej kapuście witaminy i składniki mineralne, jak i działające antynowotworowo związki. Z cennych witamin znajdziemy w kapuście kiszonej: witaminę A, witaminy B, E, K oraz C. W 100 g kapusty kiszonej znajduje się aż 47 mg witaminy C silnie wzmacniającej odporność organizmu. Taka ilość pokrywa dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę.
Warzywo jest też dobrym źródłem żelaza, wapnia, magnezu oraz siarki. Badania wykazały ponadto, iż kapusta kiszona zawiera związki o działaniu przeciwnowotworowym. Są to indole, które działają detoksykacyjnie i izotiocyjaniny – przeciwdziałające genom rakowym oraz tym, które są odpowiedzialne za wytwarzanie guzów. Oba te związki neutralizują wolne rodniki i hamują rozwój komórek nowotworowych.
Jak często jeść kiszoną kapustę, żeby zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwór jelita grubego?
Badania naukowców opublikowane na łamach „Immunity” wskazują, iż spożywanie kiszonej kapusty dwa do trzech razy w tygodniu zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby choćby o 40 proc. Ten sam efekt zaobserwowali w odniesieniu do kapusty słodkiej i innych warzyw np. brukselki czy brokułów. Z badania przeprowadzonego na myszach wynika, iż u zwierząt karmionych kapustą, komórki odpornościowe umiejscowione w jelitach generują lepszą odpowiedź immunologiczną, chroniąc organizm przed stanem zapalnym i nowotworem jelita grubego niż u tych, które otrzymywały inny rodzaj pożywienia.
Kiszona kapusta zapobiega zaparciom usprawniając pracę jelit
Kiszona kapusta zawiera również duże ilości błonnika celulozowego, który poprawia drożność jelit oraz wspomaga regularne wypróżnianie. Wprowadzając ją na stałe do jadłospisu, wyeliminujesz w naturalny sposób problem zaparć. jeżeli nie lubisz kiszonej kapusty, możesz sięgnąć po kapustę pekińską, bo jak wskazują dietetycy, zawiera również duże ilości błonnika.
Kwas mlekowy zawarty w kiszonej kapuście wzmacnia florę bakteryjną jelit
Jednym z najcenniejszych składników zawartych w kiszonej kapuście, który jest niezastąpiony w profilaktyce jelita grubego, jest kwas mlekowy. Poprzez współdziałanie z witaminami z grupy B skutecznie „odnawia” błonę śluzowej jelita. Usprawniania też zachodzące w żołądku procesy trawienia.