Włoski makaron z sosem cytrynowym to dla mnie esencja lata. Lekkości dodaje mu zastąpienie ciężkiego nabiału żółtą cukinią. Warzywo to jest subtelne w smaku, a sok i skórka z cytryny wydobywają z niego to, co najlepsze.
Lekka wersja włoskiego makaronu
Pasta al limone jest jednym z klasyków kuchni włoskiej. Latem warto skusić się na to przyjemnie orzeźwiające danie w nieco lżejszej odsłonie. W oryginale przygotowanie potrawy jest szybkie i takie też pozostanie, choć listę składników nieznacznie zmodyfikujemy.
Pominiemy zupełnie masło i śmietanę, które sprawiają, iż danie wcale nie jest dietetyczne. Zamiast nich cytrynie towarzyszyć będzie żółta cukinia. Warzywo latem jest wyjątkowo tanie, a dostarcza licznych składników odżywczych. Znajdziemy z niej m.in. witaminę C i K, karotenoidy oraz pierwiastki takie jak potas, magnez czy żelazo.
Z punktu widzenia dietetyki i zdrowego żywienia jego wykorzystanie będzie dla nas więcej niż korzystne. W praktyce też sporo to ułatwi – warzywa nie mają w zwyczaju warzyć się na patelni. Ugotowanie zmodyfikowanej wersji dania będzie zatem prostsze.
Jak zrobić makaron z sosem cytrynowym?
Choć zrobienie danie wymaga przyrządzenia klusek — w moim przypadku będzie to wyjątkowo przyjemne linguine — reszta zadzieje się niemalże ekspresowo. Uduszę pokrojoną cukinię i zblenduję ją z pozostały mi składnikami sosu.
By uzyskać adekwatną konsystencję sosu, skorzystam też z prostej sztuczki polegającej na wykorzystaniu wody z gotującego się makaronu. Płyn ten pomoże nam odpowiednio go zagęścić. Bądźcie więc ostrożni przy odcedzaniu klusek – nie cała woda może wylądować w zlewie.