Pudding chia to popularny przysmak z nasion szałwii hiszpańskiej. Tych niewielkich ziarenek można jednak użyć nie tylko do przyrządzenia deserów, ale też wytrawnych przekąsek. Ciekawym pomysłem na ich wykorzystanie podzieliła się w sieci dietetyk dr Hanna Stolińska. Jej sposób mnie zaskoczył, ale muszę przyznać, iż jest naprawdę świetny. Dlatego na stałe zagości w moim kulinarnym „repertuarze”.
Jak zrobić przekąskę z nasion chia według dietetyka?
Dietetyk dr Hanna Stolińska udowodniła, iż z nasion chia można zrobić nie tylko słodki pudding, ale też wrapy. Tego typu przekąski cieszą się ostatnio sporą popularnością. Zresztą nie bez powodu. To proste, szybkie i pożywne przegryzki, które można wypełnić dowolnymi składnikami. Wspaniale sprawdzą się między innymi sezonowe warzywa na przykład pomidory, zielone ogórki, sałata, szpinak, marchewka, cebula czy papryka. Nic nie stoi również na przeszkodzie, by wykorzystać gotowanego lub podsmażonego kurczaka, szynkę albo kiełbasę. Świetnym rozwiązaniem będą też różnego rodzaju sery (twarożek, mozzarella, feta, gouda, cheddar itp.) oraz sosy (jogurtowy, śmietanowy, pomidorowy, czosnkowy, koperkowy, pieczarkowy etc.).
Takie wrapy z nasion chia możesz przygotować równie dobrze w wersji „na słodko”. Wystarczy, iż wypełnisz je ulubionymi owocami, masłem orzechowym, posiekanymi pistacjami, domową nutellą lub serkiem śmietankowym. Dobór dodatków zależy tak naprawdę od indywidualnych preferencji smakowych oraz potrzeb.