Nie każdy zdaje sobie sprawę, iż bez niej, organizm ludzki nie jest w stanie funkcjonować prawidłowo. Witamina C jest niezwykle potrzebna, a jej przyjmowanie niesie za sobą masę korzyści. Jakich?
Witamina C, o której mówimy, zwana także kwasem askorbinowym, jest często niedocenionym składnikiem wpływającym zbawiennie na nasz organizm. Wspiera układ odpornościowy nie tylko w czasie infekcji, ale zapobiega ich powstawaniu, chroniąc komórki przed uszkodzeniami i negatywnymi czynnikami zewnętrznymi. Jej przyjmowanie znacznie zmniejsza częstotliwość występowania zapalenia płuc, a przy zachorowaniu łagodzi jego objawy. Pomaga w produkcji kolagenu sprawiając, iż nasze kości i naczynia krwionośne są mocne, a krew przepływa przez nie prawidłowo. Przyspiesza proces gojenia się ran, złamań i zmniejsza obfitość krwawienia. Osoby dotknięte hemofilią przyjmują leki w których skład wchodzi witamina C, dzięki czemu drobniejsze urazy i rany nie są dla nich takim zagrożeniem jak w przypadku choroby nieleczonej. Także przy wszelkich zatruciach, zarówno pokarmowych jak i chemicznych, podawany jest kwas askorbinowy w celu szybszego oczyszczenia się organizmu i zniwelowaniu skutków ubocznych zatrucia.
Witamina C w kosmetologii
Witamina C zapobiega także powstawaniu zaskórników, dzięki czemu możemy cieszyć się piękną i zdrową cerą. Nazywana jest choćby najważniejszym antyoksydantem dla skóry. W samej kosmetologii i dermatologii jej składnik jest bardzo cenny. Dodaje się ją do kremów i kwasów, hamujących proces starzenia, pomaga usunąć przebarwienia skórne, a także wspomaga walkę z trądzikiem i rumieniem. Wyrównuje koloryt tkanek, nawilża je i chroni przed promieniami UV, nadając cerze świeży i zdrowy wygląd.
Wpływ witaminy C na układ nerwowy
Ale to nie wszystko. Kwas askorbinowy ma istotny wpływ na funkcjonowanie naszego mózgu, co skutkuje lepszą pamięcią i koncentracją, gdyż z jej udziałem dojrzewają neurony mózgowe. Szczególnie jest to ważne dla seniorów, którzy wraz z wiekiem mają coraz większe problemy z zapamiętywaniem, a ponadto zmniejsza ryzyko wystąpienia u nich choroby Alzheimera, Parkinsona, stwardnienia rozsianego i miażdżycy. Dzięki niej, rozwijają się nowe naczynia krwionośne w mózgu i bierze ona udział w przekazywaniu sygnałów przez układ nerwowy.
Osoby z depresją i złym samopoczuciem psychicznym, powinny uzupełnić rezerwy witaminy C, a ich stan znacznie się poprawi, gdyż nie tylko oddziałuje bezpośrednio na przekształcanie hormonów i negatywnych związków chemicznych, ale też zwiększa skuteczność leków antydepresyjnych. Dzisiejszy styl życia powoduje, iż człowiek jest bardziej osłabiony i zmęczony, pracując w dużych korporacjach lub na stanowiskach kierowniczych. Szybkie tempo, krótki sen i nieregularne spożywanie posiłków oddziałuje bardzo negatywnie na naszą codzienną egzystencję. Udowodniono jednak, iż osoby przyjmujące witaminę C, miały zdecydowanie więcej energii i szybciej się regenerowały w stanach przewlekłego zmęczenia.
Witamina C w chorobach nowotworowych
Nieoceniona jest także przy chorobach przewlekłych oraz ciężkich do wyleczenia. Wieloletnie badania i raporty wykazały, iż nie tylko chroni przed zachorowaniem na raka żołądka, ale także wspomaga walkę z rakiem trzustki, piersi i łagodzi objawy nowotworu, a choćby skutki chemioterapii takie jak nudności czy ból. Osoby przyjmujące regularnie witaminę C, są w grupie mniejszego ryzyka zachorowalności na raka jelita i przełyku, a pacjenci, którym dożylnie podawano wlewy z witaminy C, zdecydowanie lepiej rokowali w walce z tą chorobą.
Witamina C, a dieta
Osoby zmagające się z otyłością bądź będące na diecie bez odpowiedniej suplementacji kwasu askorbinowego nie osiągną swojego celu. Dlaczego? Bo zapobiega przyrostowi masy ciała, a ponadto przy odpowiednim stężeniu we krwi, pomaga spalić aż o 30% więcej tkanki tłuszczowej. Dzięki niemu, jednostki cierpiące z powodu cukrzycy typu 2 mogą lepiej funkcjonować, gdyż hamuje produkcję samego kortyzolu, który zwiększa ilość cukru we krwi. Osoby z anemią, mają zalecane przyjmowanie dużych dawek witaminy C, gdyż pomaga ona w przyswajaniu żelaza i magnezu, których organizm anemika nie chłonie prawidłowo.
Choć najwięcej witaminy C znajduje się w mięsie, nabiale i rybach, jej prawdziwe pokłady niewątpliwie możemy też spotkać w owocach i warzywach. Odpowiednia dieta, łącząca w sobie poszczególne składniki może zdziałać cuda. W owocach i warzywach najwięcej witaminy C znajduje się w owocach dzikiej róży i czarnej porzeczce, duże ilości występują także w truskawkach, kiwi, grejpfrutach, cytrynie, pomarańczy, jabłkach, malinach i innych.
Świeże owoce i warzywa to podstawa prawidłowo prowadzonej diety. Problemem może okazać się jednak pora roku, bo o ile latem tego rodzaju pożywienia z pewnością nam nie zabraknie, to zimą dostęp do niego może być znacznie ograniczony. Ratunkiem są dla nas wówczas mrożone owoce i warzywa. Bardzo ważne jednak, by zadbać o ich wysoką jakość, szczegóły możesz sprawdzić tutaj: https://www.poltino.pl/pl/pdt/cty/owoce.
W niniejszym artykule wymieniono tylko nieliczne zalety przyjmowania kwasu askorbinowego. Warto jednak pamiętać, iż nasze organizmy nie produkują tej jakże cennej witaminy. Musimy ją dostarczyć z zewnątrz. Co ciekawe, jest to jedna z bezpieczniejszych witamin do przyswajania, bo bardzo ciężko ją przedawkować. Nadmiar jest usuwany z organizmu, a zapotrzebowanie na nią, w przypadku dorosłego człowieka, jest dość duże. Jej zapasy znajdziemy w popularnych i łatwo dostępnych warzywach i owocach np.w papryce czerwonej, dzikiej róży, kapuście, cebuli, natce pietruszki i brokułach.
Widząc w ilu dziedzinach naszego życia i zdrowia ma zastosowanie witamina C, powinniśmy ją suplementować regularnie, zgodnie z indywidualnym zapotrzebowaniem naszego organizmu. Pomoże ona nam utrzymać nie tylko dobre zdrowie, ale już dziś będzie miała ona wpływ na jego przyszły stan.