Zajadamy się nim od święta, a powinniśmy codziennie. Wystarczy łyżka dziennie, by wesprzeć kości i jelita

pacjenci.pl 1 tydzień temu
Zdjęcie: kobieta - łyżka


Ten smakołyk pojawia się na naszych stołach głównie w grudniu. A szkoda, bo te niepozorne, aromatyczne ziarenka to jedne z najbardziej skoncentrowanych źródeł składników, których wiele osób ma na co dzień za mało. Łyżka dziennie może realnie wzmocnić kości, wesprzeć jelita i ukoić nerwy. Dlaczego warto wprowadzić go do diety nie tylko od święta?To jedno z najlepszych naturalnych źródeł wapnia i magnezu, wspierających kości i układ nerwowyDostarcza błonnika, który reguluje pracę jelit i wspiera mikrobiotęZawiera zdrowe tłuszcze, szczególnie kwasy omega-6 i omega-9Ma w sobie witaminy z grupy B, ważne dla metabolizmu i energii
Idź do oryginalnego materiału