Zaguby

biobazar.org.pl 1 miesiąc temu

Rolada z ciasta pierogowego, przekładana farszem z przesmażonych surowych ziemniaków, cebuli i przypraw, następnie gotowana, krojona i smażona. Danie wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych woj. podlaskiego.

Sugestia odmian: w Drohiczynie mówią, iż nie mogą być to ziemniaki wodniste, w Restauracji pod Katedrą słynącej z zagubów, korzystają z różnych odmian – czasem żółtych, czasem białych, masa musi być lepka, zwarta by podczas gotowania nie wyszła z rolady.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków EKO typ B lub C, my użyliśmy odmiany Irys
  • duża cebula EKO
  • majeranek dwie łyżki Biosprawiedliwi
  • pieprz i sól
  • 0,5 mąki pszennej EKO Adam Furgała
  • gorąca woda
  • łyżka oleju rzepakowego EKO BioSprawiedliwi
  • tłuszcz do podsmażenia

Krok po kroku:

  1. Zacznij od obrania i starcia ziemniaków na drobnych oczkach.
  2. Pokrój cebulę w małą kostkę, przesmaż na pokaźnej ilości oleju, po czym dodaj starte ziemniaki.
  3. Masę ziemniaczano-cebulową nieustannie mieszaj, pod koniec dodaj sporo soli, pieprzu i majeranku.
  4. Masa ma stać się gumowata, klejącym monolitem, a ziemniaki nie mogą być surowe.
  5. Smażenie trwać powinno około 15 minut na umiarkowanym ogniu. Gdy farsz jest gotowy wystudź go.
  6. Połącz składniki na ciasto pierogowe – zrób to manualnie lub w mikserze planetarnym. Odstaw ciasto na kwadrans pod przykryciem.
  7. Rozwałkuj ciasto na placek o szerokości dna naczynia, w którym będziesz gotować zaguby. Ostudzony farsz wyłóż na płat ciasta, pozostawiając puste brzegi.
  8. Zwiń ciasto w roladę, zlep brzegi by podczas gotowania kształt pozostał niezmieniony.
  9. Gotuj roladę na wolnym ogniu 25-30 minut.
  10. Po ugotowaniu pokrój roladę w plastry, które możesz od razu podać lub dodatkowo odsmażyć.
Idź do oryginalnego materiału