Olej kokosowy - jak powstaje?
Aby uzyskać olej kokosowy, tłoczy się świeży miąższ kokosa lub suszony, w postaci wiórków. W taki sposób pozyskuje się olej, który jest odporny na wysokie działania temperatury. Zaczyna dymić dopiero w temperaturze 175 stopni Celsjusza, czyli znacznie wyższej, niż inne nierafinowane oleje.
Olej koksowy - jaki wybrać?
Jakoś i metoda pozyskania oleju ma szczególne znaczenie, jeżeli chodzi o zachowanie cennych adekwatności odżywczych. W sklepie możemy kupić dwa rodzaje oleju kokosowego: Reklama
rafinowany - bezbarwny, bezsmakowy i bezzapachowy olej, który w trakcie produkcji przeszedł obróbkę termiczną. Jest uboższy o wiele cennych antyoksydantów.nierafinowany - bardziej wartościowy, bogaty w wiele składników odżywczych. Ten olej pozyskiwany jest ze świeżego miąższu i posiada koksowy smak i aromat.
Olej kokosowy działa antybakteryjnie
Zawarty w oleju kokosowym kwas laurynowy posiada zdolność niszczenia błony komórkowej mikroorganizmów. Jest on szczególnie cenny w walce z bakteriami opornymi na działanie antybiotyków, takich jak gronkowiec złocisty czy Helicobacter pylori, ale równocześnie zwalcza grzyby i pierwotniaki. Olej kokosowy doskonale wpływa na florę bakteryjną jelit, jest on zatem wskazany u osób, które borykają się z problemami trawiennymi i chorobami układu pokarmowego.
Dzięki działaniu antybakteryjnemu, olej koksowy stosowany jest również w atopowym zapaleniu skóry oraz w infekcjach.
Olej kokosowy walczy z chorobą Alzheimera
Choroba Alzheimera powoduje, iż komórki nerwowe w mózgu tracą zdolność do wykorzystywania glukozy z organizmu. Zawarte w oleju kokosowym średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe MCFA powodują, iż wątroba produkuje ketony, które docierają do mózgu człowieka, bez udziału glukozy i insuliny. Stanowią one zatem alternatywne źródło energii dla mózgu, tym samym poprawiając jego funkcjonowanie. To z kolei sprawia, iż objawy związane z alzheimerem ulegają zmniejszeniu.
Olej kokosowy chroni serce
Chociaż Amerykańskie Towarzystwo Kardiologiczne wskazało, iż olej kokosowy zawiera duże ilości kwasów nasyconych, co mogłoby wskazywać, iż nie należy on do tłuszczów zdrowych, to badania pokazują, iż kwasy MCFA zwiększają produkcję dobrego cholesterolu, a także obniżają poziom cholesterolu LDL. Prawidłowy poziom cholesterolu zmniejsza ryzyko zachorowania na chorobę wieńcową oraz na choroby naczyń krwionośnych.
Olej kokosowy poprawia trawienie
Olej kokosowy zwiększa wchłanianie witamin i minerałów z układu pokarmowego. Ponadto pozwala na szybsze wchłanianie kwasów omega-3 i potęguje ich efektywność. Zaobserwowano, iż regularne spożycie oleju kokosowego zmniejsza wydzielanie kwasu solnego w żołądku, co jest dobrą informacją dla osób cierpiących na wrzody żołądka i dwunastnicy oraz wrzodziejącego zapalenia jelita.
Olej kokosowy na osteoporozę
Wysoki poziom przeciwutleniaczy zawarty w oleju kokosowym pomaga wyeliminować wolne rodniki, które są jedną z przyczyn powstawania osteoporozy. Olej zwiększa wchłanianie wapnia w jelitach, co powoduje zmniejszenie postępowania choroby i skuteczniejszą suplementację tego cennego pierwiastka.
Olej kokosowy na menopauzę
Kwasy nasycone pomagają w regulowaniu gospodarki hormonalnej w organizmie człowieka. Kwas laurynowy wpływa na wydzielanie estrogenu, jest zatem naturalnym wspomagaczem w okresie menopauzy u kobiet.
Olej kokosowy na cukrzycę
Za sprawą kwasów tłuszczowych MCFA komórki organizmu zwiększają swoją wrażliwość na insulinę. Są stałym źródłem energii dla organizmu, dzięki czemu odciążają trzustkę z produkcji insuliny. Ponadto badania wykazały, iż olej kokosowy pomaga utrzymać działanie insuliny w mięśniach i tkance tłuszczowej. Kwasy tłuszczowe zapobiegają również insulinooporności.
Olej kokosowy na choroby skóry
Olej kokosowy wykorzystywany jest w leczeniu chorób skóry, takich jak łuszczyca, atopowe zapalenie skóry, owrzodzeń czy łupieżu. Kwasy tłuszczowe w nim zawarte zmniejszają stany zapalne skóry, działają przeciwbakteryjnie oraz nawilżająco. Jako, iż olej kokosowy bogaty jest w przeciwutleniacze, ma działanie ochronne na skórę oraz wyrównuje fizjologiczną florę. Stosowany jest również we wszelkiego rodzaju zakażeniach grzybiczych oraz bakteryjnych.
CZYTAJ TAKŻE: