Kawa daje nie tylko energetycznego kopa, ale także jest chwilą przyjemności. Pita regularnie może przynieść wiele zdrowotnych korzyści. Jak podaje Zdrowie.gazeta.pl, napar przyczynia się do poprawy koncentracji, wspiera układ krążenia i zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca. Jednak "mała czarna" nie zawsze wyjdzie nam na zdrowie. Z jakimi produktami nie łączyć kawy?
REKLAMA
Zobacz wideo Leszek Klimas pokazuje nam, jak powinien wyglądać obiad, kiedy chcemy się zdrowo odżywiać. "Ziemniaki, kawałek kotleta."
Unikaj tego połączenia. W innym wypadku możesz nabawić się problemów trawiennych
Panuje przekonanie, iż kawa odwadnia organizm i wypłukuje składniki odżywcze. Ile w tym prawdy? W rozmowie z portalem zdrowie.gazeta.pl ekspertka ds. żywienia Regina Wierzejewska postanowiła obalić ten mit. - Jest naturalnym źródłem magnezu i 3-4 filiżanki dostarczają około 20 proc. dziennego zapotrzebowania. Badanie japońskie wykazało wręcz, iż u osób, które nie piły dotychczas kawy, po włączeniu trzech filiżanek kawy dziennie, po dwóch tygodniach stężenie magnezu we krwi wzrosło o ponad cztery proc. (...) Umiarkowane picie kawy przyczynia się do utrzymania adekwatnego bilansu płynów w organizmie - powiedziała.
Zobacz też: Powieś na kaloryferze i skrop. Niby odpad, a zyskasz genialny odświeżacz powietrza. To nie wszystko
Czego nie łączyć z kawą? fot. redakcja
Jednak niektóre produkty nie oddziałują na siebie pozytywnie. Kawy lepiej nie łączyć między innymi z antybiotykami, lekami przeciwbólowymi i aspiryną, ponieważ zaburzy ona ich wchłanianie do organizmu i może doprowadzić do kłopotów żołądkowych. Tabletki należy popić wodą, a "małą czarną" najlepiej wypić po dwóch godzinach od przyjęcia leków.
Z czym nie wolno łączyć kawy? Te produkty przy "małej czarnej" przyniosą więcej złego, niż dobrego
Będzie to zaskoczenie dla wielu osób, ale jak podaje portal medonet.pl, kofeiny nie powinno się łączyć z nabiałem. Popularna kawa z mlekiem nie jest więc najlepszym połączeniem. Dlaczego? Kawa zawiera kwas szczawianowy, który utrudnia wchłanianie wapnia. Podobnie wygląda sytuacja ze wchłanianiem żelaza oraz cynku z roślin strączkowych, czerwonego mięsa i ryb. Niedobór tych składników może prowadzić do kłopotów z tarczycą i problemów skórnych. jeżeli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu.Zachęcamy do zaobserwowania nas w Wiadomościach Google.