Zupa pomidorowa najlepiej smakuje latem, gdy rozpoczyna się sezon na to bogate w smak umami warzywo. Nie da się jednak ukryć, iż użycie świeżych produktów nieco wydłuża przygotowanie potrawy. jeżeli jednak zaopatrzymy się w dobry przecier, czas spędzony w kuchni znacznie się skróci.
Do mojej pomidorowej zamiast makaronu czy ryżu najczęściej trafia czerwona soczewica. Jest tania, zdrowa, smaczna i gwałtownie się gotuje. Często jem talerz takiej zupy zamiast złożonego z dwóch dań obfitego obiadu. Czuję się lekko i syto, a bliscy również są zachwyceni.
Jak przygotować zupę pomidorową z czerwoną soczewicą?
W wielu domach zupa pomidorowa przyrządzana jest na rosole, często z wykorzystaniem koncentratu pomidorowego, soku czy przyrządzanego w okresie letnim przecieru. W mojej wersji postawiłam właśnie na ten ostatni. Podgrzałam go wraz z bulionem warzywnym i odrobiną lekko podsmażonej na oleju rzepakowym marchewki. Czerwoną soczewicę ugotowałam razem z pozostałymi składnikami, oszczędzając sporo czasu. Całość doprawiłam kminem rzymskim, który nie tylko nadaje daniu przyjemnego aromatu, ale też sprawia, iż potrawa staje się lżej strawna.