Zapiekanka warzywna to świetny pomysł na szybki obiad. Potrawa z pewnością zasmakuje choćby zdeklarowanym wielbicielom steków i hamburgerów. Nie ma w niej ani grama mięsa, ale zapewnia uczucie sytości na długo. Dodaje energii i zmniejsza ochotę na słodycze oraz różne inne niezdrowe przekąski. Jednocześnie nie obciąża domowego budżetu. Do jej przygotowania możecie wykorzystać różne sezonowe jarzyny.
Jak zrobić letnią zapiekankę warzywną na obiad?
Do zrobienia tej zapiekanki potrzebujecie tylko kilku składników. Przydadzą się cukinie, pomidory, ziemniaki i cebule. Całości dopełnia sos przygotowany na bazie jajka, śmietany i przypraw. Przysłowiową wisienką na torcie jest natomiast starty żółty ser. Pamiętajcie, iż możecie dowolnie modyfikować wskazaną recepturę. Do przepisu pasują np.: kalafior, brokuł, papryka, pieczarki, bakłażan. Nic nie stoi na przeszkodzie, by dodać do zapiekanki także wędzony boczek, kawałki kurczaka, mięso mielone czy podsmażaną kiełbasę. Wszystko zależy od waszych potrzeb i upodobań.