Nie ma wątpliwości, iż owoce warto jeść, kiedy jest na nie sezon, bo są wtedy najbardziej wartościowe i najsmaczniejsze. Zalecana norma 5 porcji warzyw i owoców dziennie jest też łatwiejsza do zrealizowania w letnie miesiące. Dobrym pomysłem jest nie tylko spożywanie ich jako samodzielnej przekąski, ale dodawanie ich do sałatek lub łączenie z wędlinami, serami czy pieczywem. To zdrowa propozycja na obiad czy kolację.
Dwa pyszne owoce, które dobrze komponują się z serami oraz wędlinami
Arbuzy w ponad 90 proc. składają się z wody, ale są mało kaloryczne (42 kcal na 100 g owocu), zawierają jednocześnie cenne przeciwutleniacze takie jak likopen, działający przeciwnowotworowo. Można je jeść z pestkami, gdyż także one mają one korzystne działanie prozdrowotne, dostarczają cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych, regulują poziom cukru we krwi oraz działają przeciwzapalnie i przeciwbólowo. Arbuzy są idealne do sporządzania sałatek zarówno na słodko jak też na słono. Jedna z najbardziej znanych wersji sałatek jest ta z dodatkiem sera feta.