Z taniego warzywa robię proste kotlety na piątkowy obiad. Sycą, a są małokaloryczne

zdrowie.wprost.pl 3 miesięcy temu
Zdjęcie: Kotlety z buraków przed pieczeniem Źródło: fahrwasser/Freepik


Pieczone kotlety z buraka to świetny pomysł na lekki, a zarazem pożywny bezmięsny obiad. Są prostsze w przygotowaniu niż ryba i inne jarskie przysmaki. Do tego nie obciążają domowego budżetu i mają wiele wartości odżywczych.


W sezonie buraki są naprawdę tanie. Warto je jeść, bo dostarczają wielu mikroelementów ważnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, m.in. wapń, magnez, potas, witaminę C i witaminy z grupy B. Dzisiaj polecam pieczone kotlety z buraka. Są zdrowe i pożywne, a do tego pyszne. Zasmakują choćby zdeklarowanym mięsożercom, dla których posiłek bez schabowego czy mielonego nie istnieje.


Jak zrobić pieczone kotlety z buraka?


Najwięcej czasu zajmuje przygotowanie czerwonej fasoli, którą najpierw trzeba moczyć przez kilkanaście godzin, by mogła zostać poddana dalszej obróbce termicznej. Dlatego, gdy robię pieczone kotlety z buraka często sięgam po fasolę z puszki. Ta nie wymaga już moczenia ani gotowania. Wystarczy odsączyć ją z zalewy i przepłukać ciepłą wodą. Z podanej receptury wyjdzie około 12 małych kotlecików lub 4 większe kotlety. Mniejsze okazy będą piec się nieco krócej.
Idź do oryginalnego materiału