Z cukinii robię pyszne, kremowe danie. Ten prosty przepis na lekki obiad to moje odkrycie

zdrowie.wprost.pl 1 miesiąc temu
Zdjęcie: Risotto z cukinią Źródło: Shutterstock / tommaso lizzul


Risotto z cukinią jest niesamowicie proste w przygotowaniu, a syci na długo. Z moim przepisem zawsze wychodzi kremowe i satysfakcjonujące. Latem trzeba spróbować.


Risotto pochodzi z północnych regionów Włoch, gdzie dawniej uprawiało się ryż. w tej chwili jest już rozpoznawane na całym świecie, a jego wykonanie nie ogranicza się do gotowania ziaren z dodatkiem bulionu i niewielkiej ilości tłuszczu. Wariantów potrawy jest tyle, ilu kucharzy, bo subtelny smak „bazy” można w zasadzie dowolnie modyfikować. Moją ulubioną wersją jest ta z dodatkiem cukinii. Wykonanie jej jest naprawdę szybkie i latem moim zdaniem należy spróbować.


Jak zrobić risotto z cukinią?


Cukinia nadaje risotto ciekawego, lekko słodkiego smaku, a jednocześnie wzbogaca potrawę w błonnik oraz witaminy, przede wszystkim C. Urozmaica też konsystencję i wygląd włoskiego dania, bo zielony kolor od razu rzuca się w oczy i zachęca do skosztowania.


Oprócz letniego warzywa do swojej potrawy wrzucam jeszcze podsmażonego z dodatkiem tymianku kurczaka. To świetne źródło białka, za pomocą którego włoskie danie staje się jeszcze bardziej sycące. Mięsne kąski nie tylko pięknie pachną, ale też urozmaicają teksturę risotto z cukinią. Ja smażę je osobno, by pozostały soczyste.


Cukinię dodaję wcześniej, ale tnę ją na grubsze kawałki, więc nie rozpada się całkowicie. Ją również doprawiam tymiankiem, z którym komponuje się wybornie. Całość wzbogacam o parmezan i odrobinę masła. Jest więcej niż wyśmienicie, a wciąż dość lekko i odżywczo.
Idź do oryginalnego materiału