Z borówek i taniego sera z wiaderka robię pyszny deser. Ten przepis zasługuje na medal

zdrowie.wprost.pl 1 miesiąc temu
Zdjęcie: Deser z borówkami i serem na kruchym spodzie Źródło: Shutterstock / Maslova Valentina


Mój deser z borówkami łączy w sobie delikatność sernika, chrupkość kruchego ciasta i słodycz borówki amerykańskiej. Robi się go sprawnie, a znika jeszcze szybciej. Letni ideał.


Deser z borówkami poznałam już jakiś czas temu. Moja siostra chciała wtedy zacząć zdrowiej się odżywiać i poprosiła o wsparcie dietetyka. Dowiedziała się od niego, iż nie musi rezygnować ze wszystkich słodyczy i dostała przepis na zdrowe ciasto z letnimi owocami. Tak jej posmakowało, iż robiła je niemal non stop i każdemu chyba zdradziła przepis.


Propozycja, która na stałe już zagościła w moim letnim menu, łączy w sobie przyjemną kremowość sera, chrupkość dobrego ciasta kruchego i słodycz zdrowych sezonowych owoców. Wykonanie deseru z borówkami jest banalne, a składniki kosztują niewiele. To prawdziwy letni hit i naprawdę warto go spróbować.


Jak zrobić deser z borówkami z sera z wiaderka?


Borówki należą do moich ulubionych letnich składników. Często wrzucam je do owsianki lub zajadam z jogurtem i orzechami. Niepozorne owoce wykazują adekwatności przeciwzapalne, wspierają zdrowie oczu i układu nerwowego. Zawierają też antyoksydanty, które pomagają zwalczać wolne rodniki i opóźniają procesy starzenia.


Łącząc borówki z bogatym w wapń i białko serem z wiaderka oraz maślanym kruchym spodem uzyskuję znakomity deser. Do jego posłodzenia wykorzystuję erytrytol, więc kalorii smakołyk nie zawiera aż tak dużo. Zjadam jeden kawałek i już jestem syta, a ochota na podjadanie mija. Od czasu do czasu pozwalam sobie na taką chwilkę zapomnienia.
Idź do oryginalnego materiału