Wysoki poziom insuliny – 5 skutków

nieslodze.com 2 lat temu

Insulina – to wokół niej kręcą się problemy ze zdrowiem takie jak insulinooporność, cukrzyca typu 1, cukrzyca typu 2, hiperinsulinemia, czy też hipoglikemia reaktywna.

W niektórych zaburzeniach insuliny jest zbyt mało, w innych zbyt dużo. Dzisiaj powiemy sobie właśnie o tym drugim.

Film na ten temat znajdziecie tutaj: FILM

Jak działa insulina?

Insulina to hormon wydzielany przez trzustkę. Jest hormonem anabolicznym, czyli związanym ze wzrostem.

Najprościej mówiąc: funkcją insuliny jest gromadzenie zasobów energetycznych, a dokładnie glukozy w komórkach. Jest ona kluczem otwierającym drogę glukozie do wnętrza komórki, w której przechodzi kolejne zmiany, aby finalnie była źródłem energii dla komórek.

Insulina nie tylko jednak zmniejsza stężenie glukozy we krwi. Wpływa też na metabolizm białka i tłuszczu:

  • ułatwia przechodzenie aminokwasów do komórek mięśniowych i hamuje rozpad białek to powoduje natomiast pobudzenie syntezy białek, czyli głównego składnika mięśni.
  • ułatwia także transport kwasów tłuszczowych do komórek tkanki tłuszczowej i hamuje lipolizę, czyli inaczej rozpad tłuszczu, powodując wzrost tkanki tłuszczowej.

Każdy z nas wydziela insulinę. Obojętnie, czy jemy mało, czy dużo węglowodanów, czy jesteśmy na diecie ketogenicznej, wegańskiej, bezglutenowej, czy na poście przerywanym – wydzielamy insulinę.

Wyjątkiem są tylko stany chorobowe, którym towarzyszy degeneracja komórek beta wysp trzustkowych, czyli przy cukrzycy typu 1. W tym przypadku, aby organizm mógł radzić sobie z glukozą konieczne jest podawanie insuliny z zewnątrz: w postaci zastrzyków lub wlewu podskórnego, czyli pompy insulinowej.

Sama insulina jest zatem naturalnym hormonem występującym w naszych ciałach i sama w sobie nie jest szkodliwa… Szkodliwy jest jej nadmiar.

Czym grozi nadmiar insuliny? (wysoki poziom insuliny)

To teraz powiedzmy sobie jakie mogą być skutki zbyt wysokiego poziomu insuliny.

1. Otyłość brzuszna

Otyłość brzuszna, czy inaczej typu androidalnego, albo otyłość trzewna może być jednocześnie skutkiem jak i przyczyną nadmiernego wydzielania insuliny, a dokładnie insulinooporności.

Co było pierwsze? To już jest indywidualna sprawa – nie można powiedzieć z całą stanowczością, iż u kogoś najpierw była insulinooporność, a potem otyłość, albo na odwrót, bo sama insulinooporność może mieć różne przyczyny i zależy od szeregu innych czynników. O samej insulinooporności mówiłem TUTAJ

Tak jak mówiłem wcześniej: insulina jest hormonem, który hamuje lipolizę, a więc rozpad komórek tłuszczowych. Problem polega jednak na tym, iż poza hamowaniem rozpadu, nadmiar insuliny powoduje też tworzenie się nowych komórek tłuszczowych. Ten proces nazywany jest lipogenezą. Oczywiście nie jest tak, iż sama insulina zbuduje nam tkankę tłuszczową, tak samo jak nie zbuduje nam mięśni. Do tego potrzebne są kalorie z makroskładników, czyli po prostu dodatni bilans kaloryczny, o którym mówiłem 2 wpisy temu: TUTAJ

A czym może skutkować otyłość brzuszna

  • rozwojem zespołu metabolicznego
  • cukrzycy typu 2
  • nadciśnienia
  • chorób układu sercowo-naczyniowego.

2. Zespół metaboliczny

Zespół metaboliczny to jeden z możliwych skutków otyłości, a więc pośrednio i insulinooporności, możecie spotkać się choćby z nazywaniem go: zespołem insulinooporności.

To jest nic innego jak grupa czynników ryzyka, do których zalicza się:

  • otyłość brzuszną,
  • insulinooporność,
  • zaburzenia gospodarki lipidowej
  • oraz nadciśnienie.


Osoby, u których występuje zespół metaboliczny są w grupie podwyższonego ryzyka wystąpienia chorób serowo-naczyniowych oraz cukrzycy typu 2.

Ustalono kryteria rozpoznania zespołu metabolicznego. jeżeli spełnia się 3 lub więcej z przedstawionych kryteriów – choruje się na zespół metaboliczny.

  • obwód talii >94 cm u mężczyzn i >80 cm u kobiet
  • stężenie triglicerydów we krwi >150 mg/dl
  • stężenie cholesterolu HDL <40 mg/dl u mężczyzn i <50 mg/dl u kobiet
  • ciśnienie tętnicze krwi skurczowe >130 mmHg i/lub rozkurczowe >85 mmHg
  • stężenie glukozy w surowicy krwi na czczo >100 mg/dl

3. Hipercholesterolemia i hipertriglicerydemia

Kolejnymi skutkami wysokiego poziomu insuliny jest hipercholesterolemia i hipertriglicerydemia.

To pierwsze słowo oznacza po prostu zbyt wysoki poziom cholesterolu. Określenie problemu z cholesterolem jest dość złożone. Mamy jednocześnie cholesterol całkowity, który nie powinien przekraczać 190 md/dl, jak również cholesterol LDL nazywany tym „złym”, którego poziom nie powinien przekraczać 115 mg/dl. Ten problem jak się okazuje dotyczy większości Polaków, co ma też odbicie w najczęstszych przyczynach zgonów w kraju, którymi są choroby układu krążenia.

Hipertriglicerydemia oznacza natomiast zbyt wysoki poziom trójglicerydów. Tutaj norma wynosi do 150 mg/dl.

Poniżej zobaczycie film, w którym mówię:

  • o pozostałych 2 skutkach
  • o tym jak obniżyć poziom insuliny
  • co to oznacza zbyt wysoki poziom insuliny
  • oraz kogo ten problem może dotyczyć.

Zapraszam!

Przeczytaj również:

Najzdrowsze owoce dla cukrzyka

Czy cukrzyk może jeść owoce? Jakie owoce podnoszą mocno poziom cukru, a jakie mniej?

Czytaj więcej »

Cukrzyca typu 1: objawy, przyczyny cukrzycy, leczenie

Czy cukrzyca typu 1 jest uleczalna? Czy można z niej wyrosnąć i dotyczy jedynie dzieci?

Czytaj więcej »

❌✅ Najgorsze i najlepsze źródła węglowodanów

W czym są węglowodany? Co jeść przy cukrzycy?

Czytaj więcej »
  • Przepisy na obiady dla cukrzyków i insulinoopornych

    39,99
    Dodaj do koszyka
  • E-book: Poradnik dla stażystów

    35,00
    Dodaj do koszyka

Tutaj kupisz system Dexcom G6

Idź do oryginalnego materiału