Jedna puszka dziennie wystarczy, żeby rozwalić wątrobę. Lubimy po nie sięgać

wdi24.pl 7 godzin temu

Najnowsze badania zaprezentowane podczas United European Gastroenterology Week w Berlinie rzucają nowe światło na wpływ napojów gazowanych na zdrowie wątroby. Okazuje się, iż choćby umiarkowane spożycie dietetycznych napojów gazowanych może zwiększyć ryzyko niealkoholowego stłuszczenia wątroby aż o 60 proc., a ich słodzonych odpowiedników o 50 proc. Bezalkoholowe stłuszczenie wątroby to plaga naszych czasów Niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby (NAFLD), znana również jako MASLD, to schorzenie, które coraz częściej diagnozuje się w krajach zachodnich. Polega ona na gromadzeniu się tłuszczu w wątrobie osób, które nie nadużywają alkoholu, a jego skutki mogą być równie poważne jak w przypadku alkoholowego uszkodzenia tego narządu. Według danych z USA, w ciągu ostatnich 30 lat liczba przypadków NAFLD wzrosła o połowę, obejmując w tej chwili aż 38 proc. populacji. Choroba najczęściej dotyka osoby w wieku 40-50 lat, ale zagrożeni są także pacjenci z cukrzycą typu 2, otyłością czy nadciśnieniem tętniczym. Co ciekawe, NAFLD diagnozuje się również u 7 proc. osób o prawidłowej masie ciała. Napoje dietetyczne pod lupą naukowców Badania przeprowadzone przez Lihe Liu z First Affiliated Hospital of Soochow University w Suzhou, wskazują, iż napoje o niskiej zawartości cukru lub bez cu

Idź do oryginalnego materiału