Wypełniam ciasto francuskie wytrawnym farszem i zawijam. Potem już ten lekki obiad robi się sam

zdrowie.wprost.pl 5 miesięcy temu
Zdjęcie: Wytrawne kieszonki z ciasta francuskiego Źródło: rlat /Getty Images


Ciasto francuskie to nie tylko świetna propozycja na deser, ale również doskonały pomysł na sycący i szybki obiad bez gotowania. Nie ma przy nim wiele pracy, a efekt zachwyca smakiem.


Ciasto francuskie to jeden z nielicznych „gotowców”, który gości w mojej kuchni. Jest uniwersalne i można przygotować je w wielu różnych odsłonach. Wystarczy sięgnąć po odpowiedni farsz. Tym razem postawiłam na nadzienie w wersji wytrawnej. Jego bazą jest połączenie szpinaku i fety. Dorzuciłam też kurczaka, by zadowolić zdeklarowanych miłośników mięsa w moim domu.


Jak zrobić wytrawne kieszonki z ciasta francuskiego?


Zanim zabierzesz się do robienia kieszonek, wyjmij ciasto francuskie z lodówki odczekaj 10-15 minut. Dzięki temu zmięknie i łatwiej ci będzie je zawinąć. Nie zwlekaj jednak zbyt długo. jeżeli ciasto poleży zbyt długo w temperaturze pokojowej, zacznie się kleić.
Idź do oryginalnego materiału