„Wyniki badania są ekscytujące”. Zaskakujący wpływ soku z czarnego bzu na metabolizm. Efekty widoczne już po siedmiu dniach

news.5v.pl 2 godzin temu

„Owoce czarnego bzu są niedoceniane zarówno pod względem komercyjnym, jak i odżywczym. Teraz zaczynamy dostrzegać ich wartość dla ludzkiego zdrowia. Wyniki badania są bardzo ekscytujące” — napisał jeden z jego autorów Patrick Solverson w komunikacie prasowym.

Dlaczego właśnie czarny bez? Powszechnie wiadomo, iż małe ciemnofioletowe jagody mogą wzmocnić układ odpornościowy. Jak dotąd nie przeprowadzono jednak zbyt wielu badań dotyczących innych potencjalnych prozdrowotnych adekwatności tych owoców. A mogą mieć ich sporo.

Owoce czarnego bzu zawierają cenne antocyjany mające adekwatności przeciwzapalne, przeciwcukrzycowe i przeciwdrobnoustrojowe. Wcześniejsze badania na zwierzętach i ludziach wykazały, iż owoce bogate w te naturalne związki, takie jak jeżyny i jagody, mogą pozytywnie wpływać na metabolizm i poprawiać tolerancję na insulinę. Nie wszystkie jagody mają jednak takie same działania — wszystko zależy od tego, ile mają w sobie wspomnianych antocyjanów. Jak wygląda to w przypadku owoców czarnego bzu?

Metodologia badania

Badanie zostało przeprowadzone na Washington State University, jego wyniki autorzy opublikowali na łamach czasopisma naukowego „Nutrients” (Składniki odżywcze). Naukowcy postawili sobie za cel zbadać wpływ soku z czarnego bzu na metabolizm i zdrowie jelit. W szczególności skupili się na tolerancji glukozy, spalaniu tłuszczu i składzie flory jelitowej.

W badaniu wzięło udział 18 dorosłych osób z nadwagą o wskaźniku masy ciała powyżej 25. Nie cierpiały one na żadne choroby przewlekłe. Badanie trwało łącznie pięć tygodni.

Dalszy ciąg materiału pod wideo

Uczestnicy zostali losowo podzieleni na dwie grupy. W ciągu pięciu tygodni przeszli dwie jednotygodniowe fazy — jedna grupa codziennie spożywała 355 g soku z czarnego bzu (podzielonego na dwie dawki), druga placebo. Sok z czarnego bzu zawierał ok. 720 mg antocyjanów. Cztery dni przed rozpoczęciem jednego z okresów uczestnicy musieli przestrzegać zaleconej diety, w której 40 proc. kalorii pochodziło z węglowodanów i tłuszczu, a 20 proc. z białek. Chodziło o to, by łatwiej było zinterpretować wyniki badania i wykluczyć wpływ na jego wynik innych czynników wynikających z diety.

W ramach badania uczestnicy oddawali próbki kału w celu określenia składu ich flory jelitowej. Wykonano im również test tolerancji glukozy po posiłku bogatym w węglowodany, analizę gazów oddechowych w celu pomiaru spalania tłuszczu oraz pobrano im krew.

Wyniki już po siedmiu dniach

Analiza danych z badania pokazała, iż sok z czarnego bzu oferuje znaczące korzyści zdrowotne już po tygodniu jego spożywania. U uczestników, którzy pili sok z tego owocu, zaobserwowano o 24 proc. mniej cukru we krwi po zjedzeniu posiłku bogatego w węglowodany niż u osób należących do grupy z placebo. To oznacza, iż sok z czarnego bzu może pomóc organizmowi lepiej regulować poziom cukru we krwi — co jest niezwykle ważne dla zachowania zdrowego metabolizmu i kontroli masy ciała.

Analiza pomiarów gazów oddechowych wykazała, iż sok z czarnego bzu zwiększył również spalanie tłuszczu. Uczestnicy badania pijący sok z czarnego bzu spalili o 27 proc. więcej tłuszczu — zarówno w spoczynku, jak i podczas aktywności fizycznej.

domnitsky / Shutterstock

Czarny bez to prawdziwa bomba witaminowa

Ciemnofioletowy sok miał również pozytywny wpływ na florę jelitową, co wykazały próbki kału. Wzrosła w nim ilość korzystnych bakterii, takich jak Firmicutes i Bifidobacterium, spadła zaś ilość bakterii potencjalnie niekorzystnych, takich jak Bacteroides. Zmiany te sugerują, iż sok z czarnego bzu może pomóc poprawić zdrowie jelit, co jest ważne dla odpowiedniego wchłaniania składników odżywczych.

Solverson mówi, iż inne owoce również zawierają antocyjany, ale zwykle w niższych stężeniach. Aby spożyć ich tyle, ile zawiera ich 177 ml soku z czarnego bzu, trzeba byłoby zjeść cztery filiżanki jeżyn (600 g).

Ograniczenia badania

Badanie dostarcza wstępnych dowodów na to, iż sok z czarnego bzu jest obiecującym sposobem na poprawę zdrowia metabolicznego. Lepsza tolerancja glukozy może bowiem zmniejszyć ryzyko cukrzycy typu 2, podczas gdy zwiększone spalanie tłuszczu może przyczynić się do lepszej regulacji masy ciała. Do tego dochodzi pozytywny wpływ na florę jelitową, który przekłada się na ogólny stan zdrowia. Co przy tym najważniejsze — pozytywne efekty można było zaobserwować już po tygodniu.

Aby jednak potwierdzić te wnioski, konieczne są dalsze badania, które potrwają dłużej i obejmą więcej uczestników — w tym brało udział jedynie 18 osób. Do tego były to głównie kobiety z nadwagą, a więc wnioski wypływające z badania mogą nie odnosić się do całej populacji.

Na koniec należy wspomnieć, iż badanie zostało sfinansowane z grantu w wysokości 200 tys. dol. (ok. 833 tys. zł) z Narodowego Instytutu Żywności i Rolnictwa Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych. Nie był on jednak zaangażowany w prowadzenie, analizę, interpretację ani raportowanie wyników.

Wnioski

Jak więc należy podejść do tego badania? Oczywiste jest, iż samo picie soku z czarnego bzu (niestety) nie pomoże schudnąć. Jest to jednak proste, naturalne i niedrogie wsparcie dla zdrowia metabolicznego i pomoc w kontroli wagi.

Jak zostało wspomniane, potrzebne są dalsze badania, które pomogą lepiej zrozumieć długoterminowe korzyści wynikające ze spożywania tego soku. Zespół Solversona jest jednak przekonany o prozdrowotnych adekwatnościach czarnego bzu.

— To badanie to kolejny dowód na to, iż czarny bez, który od wieków jest stosowany jako naturalny lek, ma liczne metaboliczne i prebiotyczne korzyści zdrowotne — powiedział Solverson. Naukowcy planują dalsze badania poświęcone tym owocom.

Idź do oryginalnego materiału