Wymaga tylko 4 składników. Zapomniany przepis na pyszną polską zupę

zdrowie.wprost.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Białczańska scyta Źródło: Shutterstock


Przepis na zupę pochodzi z południa Polski, z Białki Tatrzańskiej. Właśnie tam przyrządza się tzw. białczańską scytę. Wymaga tylko kilku składników. Zaskakuje smakiem przypominającym klasyczny kapuśniak.


Wiele osób pamięta smak tej zupy z dzieciństwa, bo często przyrządzały ją nasze babcie. Nazywana też była „zupą biedaków”, bo żeby ją przygotować, wystarczą zaledwie cztery składniki. Sposób przygotowania też jest prosty.


Białczańska scyta – przepis
Składniki:


1/2 główki kapusty,


1,5 litra mleka,


2 łyżki masła,


1 kg ziemniaków.


Sposób przygotowania


Najpierw poszatkujcie grubiej pół główki kapusty.


Następnie ugotujcie ją w wodzie zmieszanej z mlekiem.


Odlejcie mieszankę z kapusty i ponownie zalejcie ją 1 litrem mleka.


Gotujcie dalej, a później dodajcie dwie łyżki masła i ewentualnie odrobinę soli do smaku.


Zupę podawajcie z ziemniakami ugotowanymi oddzielnie.


Dlaczego warto jeść kapustę?


Kapusta nazywana jest królową warzyw. Zawiera wiele cennych składników odżywczych i działa prozdrowotnie na organizm człowieka. Znajdziemy w niej m.in.:


witaminy C, A, E, K,


witaminy z grupy B,


kwas foliowy


rutyna,


minerały, np.: żelazo, magnez, miedź i siarkę,


śluzy roślinne,


luteinę.


Kapusta – adekwatności lecznicze


Kapusta ma adekwatności przeciwbakteryjne, oczyszczające, przeciwzapalne i gojące. Wzmacnia odporność, działa przeciwnowotworowo. Jako jedno z niewielu warzyw jest dobrym źródłem witaminy E. Wspomaga rekonwalescencję, pomaga odzyskać siły po chorobach. Obniża też poziom cukru we krwi.


Jedzenie kapusty wspomaga leczenie wielu chorób


Jedzenie potraw z kapusty zalecane jest osobom, które dbają o zdrowie i nie chcą przytyć. Wspomaga też leczenie chorób, m.in.:


zapalenia oskrzeli,


kataru,


problemów żołądkowych,


egzemy,


czyraków,


opryszczki,


nowotworów.


Kto nie powinien jeść kapusty?


Jedzenie potraw z kapusty odradza się chorym na tarczycę. Warzywo zawiera goitrogeny, czyli związki zmniejszające przyswajalność jodu z pożywienia. Jak wskazują specjaliści, są one odpowiedzialne za tworzenie wola.
Idź do oryginalnego materiału