Wiele osób pamięta smak tej zupy z dzieciństwa, bo często przyrządzały ją nasze babcie. Nazywana też była „zupą biedaków”, bo żeby ją przygotować, wystarczą zaledwie cztery składniki. Sposób przygotowania też jest prosty.
Białczańska scyta – przepis
Składniki:
1/2 główki kapusty,
1,5 litra mleka,
2 łyżki masła,
1 kg ziemniaków.
Sposób przygotowania
Najpierw poszatkujcie grubiej pół główki kapusty.
Następnie ugotujcie ją w wodzie zmieszanej z mlekiem.
Odlejcie mieszankę z kapusty i ponownie zalejcie ją 1 litrem mleka.
Gotujcie dalej, a później dodajcie dwie łyżki masła i ewentualnie odrobinę soli do smaku.
Zupę podawajcie z ziemniakami ugotowanymi oddzielnie.
Dlaczego warto jeść kapustę?
Kapusta nazywana jest królową warzyw. Zawiera wiele cennych składników odżywczych i działa prozdrowotnie na organizm człowieka. Znajdziemy w niej m.in.:
witaminy C, A, E, K,
witaminy z grupy B,
kwas foliowy
rutyna,
minerały, np.: żelazo, magnez, miedź i siarkę,
śluzy roślinne,
luteinę.
Kapusta – adekwatności lecznicze
Kapusta ma adekwatności przeciwbakteryjne, oczyszczające, przeciwzapalne i gojące. Wzmacnia odporność, działa przeciwnowotworowo. Jako jedno z niewielu warzyw jest dobrym źródłem witaminy E. Wspomaga rekonwalescencję, pomaga odzyskać siły po chorobach. Obniża też poziom cukru we krwi.
Jedzenie kapusty wspomaga leczenie wielu chorób
Jedzenie potraw z kapusty zalecane jest osobom, które dbają o zdrowie i nie chcą przytyć. Wspomaga też leczenie chorób, m.in.:
zapalenia oskrzeli,
kataru,
problemów żołądkowych,
egzemy,
czyraków,
opryszczki,
nowotworów.
Kto nie powinien jeść kapusty?
Jedzenie potraw z kapusty odradza się chorym na tarczycę. Warzywo zawiera goitrogeny, czyli związki zmniejszające przyswajalność jodu z pożywienia. Jak wskazują specjaliści, są one odpowiedzialne za tworzenie wola.