Psianki podłużne to mniej znana nazwa bakłażanów. Te warzywa świetnie nadają się do gotowania, pieczenia czy duszenia. Można też z nich zrobić pyszne kotlety, które przypominają klasyczne schabowe, choć nie mają w sobie ani grama mięsa. Zaskoczą i zachwycą smakiem choćby zdeklarowanych mięsożerców. Są świetnym sposobem na urozmaicenie kulinarnej rutyny. Poznajcie przepis.
Jak zrobić kotlety z bakłażana?
Przyrządzenie tych przysmaków nie wymaga wiele pracy, choć niewątpliwie najbardziej czasochłonnym etapem jest przygotowanie bakłażanów. Najpierw trzeba ponakłuwać je w kilku miejscach (najlepiej użyć do tego celu widelca), a potem posmarować olejem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 20 minut. Upieczone warzywa zawiń w folię spożywczą i odstaw na kolejne 20 minut. Dzięki temu łatwiej będzie później go obrać ze skórki.