Wsadzam psianki do brytfanki, owijam i robię pyszne kotlety. Mogą konkurować ze schabowym

zdrowie.wprost.pl 4 miesięcy temu
Zdjęcie: Kobieta zawija danie w folię Źródło: prostota/Freepik


Kotlet bez mięsa. Dla wielu osób to wciąż totalna abstrakcja. Warto jednak czasem przełamać kulinarne schematy, bo efekt zachwyca smakiem, zwłaszcza gdy sięgnie się po odpowiednie warzywa. Tym razem mój wybór padł na psianki podłużne.


Psianki podłużne to mniej znana nazwa bakłażanów. Te warzywa świetnie nadają się do gotowania, pieczenia czy duszenia. Można też z nich zrobić pyszne kotlety, które przypominają klasyczne schabowe, choć nie mają w sobie ani grama mięsa. Zaskoczą i zachwycą smakiem choćby zdeklarowanych mięsożerców. Są świetnym sposobem na urozmaicenie kulinarnej rutyny. Poznajcie przepis.


Jak zrobić kotlety z bakłażana?


Przyrządzenie tych przysmaków nie wymaga wiele pracy, choć niewątpliwie najbardziej czasochłonnym etapem jest przygotowanie bakłażanów. Najpierw trzeba ponakłuwać je w kilku miejscach (najlepiej użyć do tego celu widelca), a potem posmarować olejem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 20 minut. Upieczone warzywa zawiń w folię spożywczą i odstaw na kolejne 20 minut. Dzięki temu łatwiej będzie później go obrać ze skórki.
Idź do oryginalnego materiału