REKLAMA
Czerwony kolor zawdzięczają związkom o nazwie betalainy. Są to związki chemiczne syntetyzowane przez rośliny, barwniki roślinne, na które składają się dwie grupy: czerwonofioletowe betacyjaniny i żółte betaksantyny. Betalainy występują w roślinach należących tylko do 10 rodzin, w tym w buraku ćwikłowym. Dlaczego o tym wspominamy? Ponieważ tym barwnikom przypisuje się szereg ciekawych adekwatności. Uważa się, iż betalainy należą do silnych przeciwutleniaczy, które mogą złagodzić stany zapalne w organizmie, a tym samym bronić nas przed wieloma chorobami, w tym przed rakiem. Betalainy biorą też udział w procesach naprawczych uszkodzonych komórek.
Zobacz wideo
Masz kaca? Sięgnij po buraki, które... łagodzą skutki nadużycia alkoholu
Dlaczego warto jeść buraki?- Burak składa się z wielu biologicznie aktywnych fitochemikaliów, w tym betalain (np. betacyjanin i betaksantyn), flawonoidów, polifenoli, saponin i nieorganicznych azotanów, jest także bogatym źródłem różnorodnych minerałów, takich jak potas, sód, fosfor, wapń, magnez, miedź, żelazo, cynk i mangan - czytamy w czasopiśmie "Nutrition and Metabolism".Buraki ćwikłowe są źródłem folianu (kwas foliowy, jedna z form witaminy B9), witaminy A, witaminy C, żelaza, manganu, sodu, potasu, wapnia oraz węglowodanów i błonnika. To warzywo jest także bogate w azotany - w organizmie przekształcają się w tlenek azotu, który ma interesujące adekwatności - obniża ciśnienie krwi poprzez rozszerzanie naczyń krwionośnych (dzięki temu krew łatwiej krąży). Przydaje się to także podczas ćwiczeń fizycznych - buraki zwiększają wytrzymałość organizmu. Kwas foliowy pomaga w procesie naprawiania uszkodzeń naczyń krwionośnych, co zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia, w tym zawału serca czy udaru mózgu. Buraki dostarczają też organizmowi sporo potasu, a zatem i w ten sposób obniżają ciśnienie krwi. Wykazano też, iż buraki ćwikłowe wpływają korzystnie na skład mikrobiomu jelitowego. "Wyniki badań wskazują na potencjał buraka ćwikłowego do wpływania na populację drobnoustrojów jelitowych i katabolity związane z tymi zmianami, podkreślając potencjalne korzyści buraka ćwikłowego na zdrowie jelit i całego organizmu" - napisali naukowcy na łamach "Food Chemistry".
Buraki mają też pozytywny wpływ na utrzymanie homeostazy glukozy, działają ochronnie na wątrobę i nerki, obniżają poziom lipidów (tłuszczów) we krwi, poprawiają wydajność wysiłkową. Wysoka zawartość żelaza w burakach może chronić przed anemią z niedoboru żelaza. Buraki są ponadto dobrym źródłem błonnika pokarmowego, który pomaga w trawieniu i wspomaga regularność wypróżnień, co ma niebagatelne znaczenie, gdy dbamy o sylwetkę.