Włosi zajadają się tym makaronem z sosem na potęgę. Zdrowe składniki kupisz teraz za grosze

zdrowie.wprost.pl 1 miesiąc temu
Zdjęcie: Pasta alla Norma Źródło: Shutterstock / Lecker Studio


Włoski makaron penne na Sycylii często podaje się z sosem z bakłażanów i pomidorów. Zrobienie pasta alla Norma zajmuje chwilę, a smak jest obłędny. Warto się skusić.


Pasta alla Norma to pyszne danie kuchni sycylijskiej, nazwą nawiązujące do bohaterki opery Belliniego. Dokładne okoliczności powstania receptury na ten włoski klasyk nie są znane, ale nie przeszkodzi to w cieszeniu się jego smakiem. Warto go zrobić zwłaszcza latem, kiedy składniki kosztują naprawdę niewiele.


Dlaczego warto się skusić na pasta alla Norma?


Włoski makaron stanowi połączenie dojrzałych w słońcu pomidorów, delikatnego bakłażana, wyrazistego czosnku, pięknie pachnących bazylii i oregano oraz lekko słonego sera ricotta salata. Smakowo to prawdziwa poezja. Jednocześnie jest to wspaniałe źródło licznych cennych składników odżywczych.


W pomidorach znajdziemy likopen, który neutralizuje wolne rodniki, normalizuje ciśnienie i obniża stężenie tzw. złego cholesterolu we krwi. Najlepiej przyswaja się go ze zdrowym tłuszczem i po obróbce termicznej pomidorów, a to właśnie zrobimy, przyrządzając pasta alla Norma.


Bakłażany zawierają foliany, antocyjany, witaminę C oraz potas, wapń i magnez. Latem stanowią zatem świetne źródło związków pełniących wiele ról m.in. chroniących układ nerwowy, wspierających działanie mięśni i budujących odporność.


Wreszcie oba warzywa są źródłem regulujące trawienie błonnika, a ricotta łatwo przyswajalnego białka. Tłuszczu dodane będzie niewiele, a makaron penne dostarczy odpowiedniej ilości węglowodanów. Posiłek będzie zatem sycił na długi czas.


Jak zrobić włoskie danie pasta alla Norma?


Przyrządzanie włoskiego dania jest banalne. Wystarczy ugotować makaron, a warzywa poddusić z dodatkiem tłuszczu. Do zagęszczenia sosu, koniecznie zachowaj wodę z gotowania pasty – jest pełna skrobi, która idealnie nadaje się do tego celu. Nie dodawaj do niej tylko tłuszczu, bo sos spłynie z klusek i trudno będzie ci zjeść potrawę w prosty i przyjemny sposób.
Idź do oryginalnego materiału