Pasta alla Norma to pyszne danie kuchni sycylijskiej, nazwą nawiązujące do bohaterki opery Belliniego. Dokładne okoliczności powstania receptury na ten włoski klasyk nie są znane, ale nie przeszkodzi to w cieszeniu się jego smakiem. Warto go zrobić zwłaszcza latem, kiedy składniki kosztują naprawdę niewiele.
Dlaczego warto się skusić na pasta alla Norma?
Włoski makaron stanowi połączenie dojrzałych w słońcu pomidorów, delikatnego bakłażana, wyrazistego czosnku, pięknie pachnących bazylii i oregano oraz lekko słonego sera ricotta salata. Smakowo to prawdziwa poezja. Jednocześnie jest to wspaniałe źródło licznych cennych składników odżywczych.
W pomidorach znajdziemy likopen, który neutralizuje wolne rodniki, normalizuje ciśnienie i obniża stężenie tzw. złego cholesterolu we krwi. Najlepiej przyswaja się go ze zdrowym tłuszczem i po obróbce termicznej pomidorów, a to właśnie zrobimy, przyrządzając pasta alla Norma.
Bakłażany zawierają foliany, antocyjany, witaminę C oraz potas, wapń i magnez. Latem stanowią zatem świetne źródło związków pełniących wiele ról m.in. chroniących układ nerwowy, wspierających działanie mięśni i budujących odporność.
Wreszcie oba warzywa są źródłem regulujące trawienie błonnika, a ricotta łatwo przyswajalnego białka. Tłuszczu dodane będzie niewiele, a makaron penne dostarczy odpowiedniej ilości węglowodanów. Posiłek będzie zatem sycił na długi czas.
Jak zrobić włoskie danie pasta alla Norma?
Przyrządzanie włoskiego dania jest banalne. Wystarczy ugotować makaron, a warzywa poddusić z dodatkiem tłuszczu. Do zagęszczenia sosu, koniecznie zachowaj wodę z gotowania pasty – jest pełna skrobi, która idealnie nadaje się do tego celu. Nie dodawaj do niej tylko tłuszczu, bo sos spłynie z klusek i trudno będzie ci zjeść potrawę w prosty i przyjemny sposób.