Witamina E jest silnym antyoksydantem. Badania wykazały, iż witamina ta bierze udział w krzepnięciu krwi, co może skutkować zapobiegnięciu powstawania miażdżycy. Tzw. „witamina młodości” ma również wpływ na poprawę kondycji skóry.
Witamina E pełni rolę niezbędnego składnika pokarmowego i jest jedną z witamin, która rozpuszcza się w tłuszczach. Magazynowana jest w organizmie, głównie w tkance tłuszczowej i nadnerczach.
Witamina E – adekwatności
Witaminą E określa się grupę związków organicznych, takich jak alfa-tokoferol, gamma-tokoferol czy tokotrienole. Do najważniejszych adekwatności witaminy E jest należy dobroczynny wpływ na gojenie się ran i budowę skóry. Działa również na układ odpornościowy i oddziałuje na procesy metaboliczne. Witamina E wspomaga także płodność, zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworów. Ze względu na swoje działanie antyoksydacyjne hamuje utlenianie tłuszczów obecnych zarówno w błonach komórkowych, jak i we krwi. W rezultacie obniża poziom złego cholesterolu LDL i zapobiega powstawaniu blaszki miażdżycowej. Witamina E chroni krwinki czerwone przed przedwczesnym rozpadem i uczestniczy w transporcie tlenu do komórek mięśniowych, podnosząc wydolność mięśni. Warto również pamiętać, iż witamina E jest naturalnym filtrem UV, dlatego warto wybierać do opalania kosmetyki, które mają ja w składzie.
Odpowiednia ilość witaminy E jest niezbędna u kobiet, które planują ciążę. Mianowicie witamina E w połączeniu z kwasem foliowym zapobiega wadom cewy nerwowej u płodu i zapewnia jego prawidłowy rozwój.
Ponadto suplementacja witaminy E może zmniejszyć lub zniwelować objawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego, takie jak bóle głowy, obrzęk piersi i nerwowość.
Witamina E – niedobór
Niedobór witaminy E zdarza się bardzo rzadko. Najczęściej dotyka on osób, które zmagają się z zaburzeniami wchłaniania tłuszczu, np. mukowiscydozą oraz celiakią.
Główne objawy niedoboru witaminy E to:
- zmęczenie i rozdrażnienie,
- anemia,
- kłopoty z koncentracją,
- pogorszenie widzenia,
- wypadanie włosów,
- dłuższe gojenie się ran,
- bezpłodność,
- przedwczesne starzenie się,
- podatność na infekcje,
- zaburzenia neurologiczne,
- bolesność i zanik mięśni.
Witamina E – nadmiar
Jeśli witamina E jest dostarczana poprzez pożywienie, nie doprowadzi do jej przedawkowania. Niemniej jednak może dojść do nadmiaru tej witaminy w organizmie, jeżeli osoba przejmuje kilka suplementów diety z witaminą E.
Do objawów przedawkowania witaminy E należą:
- krwawienia,
- osłabienie mięśni,
- bóle głowy,
- podwójne widzenie,
- zmęczenie i senność,
- zaburzenia jelitowe.
Witamina E – źródło
Witamina E może być dostarczana do organizmu poprzez pokarm. Wyjątkowo bogate w nią są:
- olej słonecznikowy,
- oliwa z oliwek,
- awokado,
- orzechy laskowe, włoskie, migdały,
- zarodki nasion, zbóż czy kiełki,
- ryby – łosoś, mintaj, makrela, śledź, tuńczyk,
- otręby i płatki owsiane,
- mleko i jego przetwory,
- drób – kurczak, indyk,
- warzywa – szpinak, papryka, pomidory, brokuły, marchew, brukselka,
- owoce – czarna porzeczka, brzoskwinia, morela.
Dzienne zapotrzebowanie na witaminę E określa się według aktualnych norm Instytutu Żywności i Żywienia (http://www.czytelniamedyczna.pl/585,normy-zywienia-dotyczace-witamin.html):
- do 6. miesiąca życia: 4 mg,
- od 7. miesiąca do 1. roku życia: 5 mg,
- od 1. do 3. roku życia: 6 mg,
- od 4. do 9. roku życia: 7 mg,
- chłopcy powyżej 10. roku życia: 10 mg,
- dziewczęta powyżej 10. roku życia: 10 mg,
- kobiety w ciąży: 12 mg
- kobiety karmiące piersią: 14 mg.
Źródło: auraherbals, wapteka.pl, Medicover.pl