Zastanawiałeś się kiedyś, dlaczego jedne warzywa i owoce są zielone, a inne żółte czy czerwone? Każda „grupa” ma nieco inne adekwatności i inaczej wspiera pracę organizmu. Wiesz, jak dokładnie działa? Cennych wskazówek dostarcza właśnie barwa poszczególnych produktów należących do danej kategorii. Sprawdź, co dokładnie się za nią kryje. Dzięki temu łatwiej ci będzie komponować codzienny jadłospis i zadbać o dobrą kondycję organizmu.
Żółte i pomarańczowe owoce i warzywa dla pięknej skóry
Żółta oraz pomarańczowa barwa warzyw i owoców to zasługa beta-karotenu. Związek jest prekursorem witaminy A. Wykazuje silne adekwatności przeciwutleniające. Zwalcza stres oksydacyjny powstały na skutek nadmiernej aktywności wolnych rodników. Tym samym spowalnia procesy starzenia i zapobiega uszkodzeniu komórek, przedwczesnemu pojawieniu się zmarszczek oraz wiotczeniu tkanek. Zwiększa produkcję kolagenu i poprawia elastyczność skóry. Wpływa też pozytywnie na stan włosów oraz paznokci. W dodatku wspiera zdrowie oczu. Zmniejsza ryzyko wystąpienia stanów zapalnych spojówek i zaćmy. Beta-karoten znajdziemy w produktach takich jak na przykład pomarańcze, morele, banany, dynie, brzoskwinie, marchewki, cytryny itp.
Czerwone warzywa i owoce przeciw nowotworom
Czerwone warzywa i owoce są źródłem likopenu. Przeprowadzone badania dowodzą, iż ten związek odgrywa szczególną rolę w profilaktyce chorób nowotworowych. Neutralizuje wolne rodniki, odbudowuje połączenia międzykomórkowe. Zmniejsza ryzyko wystąpienia raka jelita grubego i odbytnicy, prostaty, płuc, a także białaczki. Największe ilości tego przeciwutleniacza znajdują się w pomidorach i przetworach pomidorowych (na przykład soku). Zawierają go również czereśnie, wiśnie, truskawki, czerwone papryki itp.
Zielone warzywa i owoce są dobre dla mózgu
Zielone warzywa i owoce zawierają najwięcej kwasu foliowego, czyli witaminy B9. Odpowiada ona za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego oraz sercowo-naczyniowego. Odgrywa kluczową rolę w procesie wzrostu, rozwoju oraz namnażania się komórek w ludzkim organizmie. Bierze też udział w syntezie aminokwasów oraz w produkcji erytrocytów (składników krwi). Niedobór tego związku może mieć bardzo poważne konsekwencje zwłaszcza dla kobiet w ciąży i ich nienarodzonych dzieci. Zwiększa bowiem ryzyko przedwczesnego porodu i powstawania wad wrodzonych u dzieci, takich jak na przykład rozszczep kręgosłupa, bezmózgowie czy przepuklina układu nerwowego. Kwas foliowy można znaleźć między innymi w szpinaku, sałacie, kiwi, cukinii czy brokułach.
Fioletowe warzywa i owoce przeciwdziałają miażdżycy
Fioletowe warzywa i owoce, czyli na przykład bakłażan, czerwona cebula, czarna porzeczka, jeżyny i borówki, obfitują w antocyjany. Związki te wywierają szczególnie dobry wpływ na układ krążenia. Obniżają ciśnienie tętnicze krwi, wzmacniają i uszczelniają ściany naczyń krwionośnych. Zmniejszają też stężenie „złego cholesterolu” w organizmie, a jednocześnie podnoszą poziom „dobrej” frakcji HDL. Tym samym redukują ryzyko rozwoju miażdżycy i innych chorób układu sercowo-naczyniowego.
Białe warzywa i owoce chronią przed infekcjami
Białe warzywa i owoce – czosnek, cebula, korzeń pietruszki, seler itp. – działają jak naturalne antybiotyki. Wzmacniają odporność organizmu, dzięki czemu zmniejszają prawdopodobieństwo wystąpienia infekcji. Łagodzą objawy towarzyszące przeziębieniu i grypie. Jednocześnie usprawniają proces oczyszczania organizmu z toksyn. Działają rozkurczowo i moczopędnie.