Więcej białka to korzyść dla osób starszych z PChN

termedia.pl 2 tygodni temu
Zdjęcie: 123RF


U osób starszych z przewlekłą chorobą nerek (PChN) wyższe spożycie białka zwierzęcego lub roślinnego wiąże się ze zmniejszoną śmiertelnością. Odkrycie to pochodzi z analizy trzech kohort z Hiszpanii i Szwecji, której wyniki zostały opublikowane w „JAMA Network Open”.



W starszym wieku zwiększa się zapotrzebowanie na białko. Zalecane jego spożycie wynosi od 1,0 do 1,2 g na kg rzeczywistej masy ciała dziennie. W przypadku pacjentów w wieku podeszłym z ostrymi i przewlekłymi chorobami, urazami lub niedożywieniem zapotrzebowanie może być wyższe.

Aktualne wytyczne Kidney Disease: Improving Global Outcomes zalecają, aby pacjenci z łagodną przewlekłą przewlekłą chorobą nerek (tj. etapy 1 i 2) nie spożywali więcej niż 1,3 g/kg/dzień białka. W stadium 3–5 (bez dializy) PChN spożycie białka powinno być ograniczone do 0,6–0,8 g/kg/dzień.

– Wykazano, iż taki schemat niższego spożycia białka spowalnia tempo progresji PChN i poprawia zaburzenia metaboliczne u osób z etapami 4 i 5 PChN, które nie są dializowane – napisali naukowcy. – Nie ma wystarczających dowodów na ogólny wpływ na zdrowie ograniczenia spożycia białka u osób starszych z łagodną lub umiarkowaną przewlekłą przewlekłą chorobą nerek oraz na to, czy wpływ ten jest inny u osób starszych bez PChN – dodali.

Dieta bogata w owoce i warzywa obniża ciśnienie i chroni nerkiZwiększenie spożycia owoców i warzyw obniża ciśnienie krwi, a także poprawia stan nerek i serca u pacjentów z nadciśnieniem tętniczym – wskazują naukowcy.
Idź do oryginalnego materiału