Naukowcy z Uniwersytetu w São Paulo w Brazylii przeprowadzili badania, dzięki którym ocenili wpływ zwyczajów żywieniowych na częstość występowania, nasilenie i czas trwania koronawirusa. Zapytali 702 uczestników o sposób żywienia, styl życia (m.in. aktywność fizyczną) oraz historię medyczną, w tym szczepienia przeciwko COVID-19.
Uczestnicy badania zostali podzieleni na grupy:
– osoby jedzące produkty mięsne i roślinne (424 osoby),
– fleksitarianie, którzy jedli mięso trzy razy w tygodniu lub rzadziej (87 osób),
– wegetarianie i weganie (191 osób).
W sumie 330 badanych osób (47 proc.) przebyło infekcję COVID-19. Spośród nich 224 (32 proc.) przechodziło chorobę łagodnie, a 106 (15 proc.) umiarkowanie lub ciężko.
Uczestnicy żywiący się produktami mięsnymi i roślinnymi, którzy zgłaszali zdecydowanie wyższy wskaźnik różnych schorzeń i byli na co dzień mniej aktywni fizycznie, a także częściej cierpieli z powodu nadwagi i otyłości, byli wyraźnie bardziej podatni na zakażenie COVID-19, jego poważniejsze objawy oraz powikłania.
Częstość występowania koronawirusa wynosiła wśród nich 52 proc., podczas gdy w grupie stosującej dietę roślinną było to 40 proc. Infekcja częściej miała u nich przebieg umiarkowany lub ciężki – w 18 proc. przypadków, w porównaniu z nieco ponad 11 proc. w grupie wegańskiej. Nie było zaś żadnych różnic w czasie trwania objawów.
Po uwzględnieniu czynników, które mogły potencjalnie wpływać na wyniki badania – takich jak waga, schorzenia współistniejące i poziom aktywności fizycznej – nie stwierdzono ogólnej różnicy w nasileniu objawów pomiędzy obiema grupami.
Co jednak okazało się kluczowym wnioskiem z badania – osoby stosujące diety roślinne i wegetariańskie były o 39 proc. mniej narażone na zakażenie niż osoby jedzące mięso.
Dieta roślinna podnosi odporność organizmu
Według naukowców powodem może być to, iż jadłospis oparty na roślinach dostarcza więcej składników odżywczych, które wzmacniają układ odpornościowy i pomagają zwalczać infekcje wirusowe.
– Rośliny są bogate w przeciwutleniacze, fitosterole i polifenole, które pozytywnie wpływają na kilka typów komórek biorących udział w funkcjonowaniu układu odpornościowego i wykazują bezpośrednie adekwatności przeciwwirusowe – piszą badacze w swojej najnowszej publikacji (http://dx.doi.org/10.1136/bmjnph-2023-000629).
Zaznaczają, iż ich badanie miało charakter obserwacyjny i jako takie nie pozwala na ustalenie zależności przyczynowej. Niemniej uważają, iż można z niego wyciągnąć interesujące wnioski. – W świetle naszych ustaleń oraz wyników innych badań, a także ze względu na znaczenie identyfikacji czynników, które mogą mieć wpływ na częstość występowania COVID-19, zalecamy stosowanie diet roślinnych lub wegetariańskich – piszą.
Sposób odżywiania odgrywa istotną rolę w przebiegu COVID-19
Spostrzeżenia naukowców z São Paulo potwierdzają wyniki kilku wcześniejszych badań pokazujących, iż sposób odżywiania odgrywa istotną rolę w przebiegu COVID-19. Jest także czynnikiem, od którego może zależeć ryzyko związanych z nim powikłań.